SmartphoneDe raadsleden Chantal Kouwenberg (D66) en Marijke Van der Meer () hadden zich als inwoners van de wijk Buytenwegh-De Leyens aangemeld voor de ‘bewonersschouw-app’. Daarmee kunnen bewoners het onderhoud in de wijk met hun smart-phone beoordelen, bijvoorbeeld wat men vindt van het groen of de bestrating.

Na het bijwonen van de gemeentelijke instructie waren Kouwenberg en Van der Meer echter vol verbazing. “Ik had gedacht dat ik met deze app mijn eigen mening over de kwaliteit van het onderhoud in mijn wijk kon geven,” legt Kouwenberg uit, “wij mogen echter alleen maar controleren of het afgesproken onderhoudsniveau wordt gehaald. Dat is heel wat anders. En alleen maar op door de gemeente aangewezen plaatsen in de wijk, dus ook niet waar je zelf wilt.” Van der Meer vult haar aan: “En nog eens dubbel werk ook, want een speciaal bedrijf wordt voor hetzelfde klusje ingehuurd. Volgens de gemeente zou dit bijdragen aan de bewustwording van inwoners en zou het vertrouwen in de gemeente omhoog gaan.” De fracties van D66 en Zó! Zoetermeer hebben daar grote twijfels over, zeker omdat zij de indruk hebben dat na de aanmelding slechts een klein deel van de mensen ook werkelijk gaat schouwen. Velen lijken teleurgesteld af te haken.

Volgens de fracties van D66 en Zó! laat de communicatie met de inwoners bij de schouw nog veel te wensen over. Raadslid Kouwenberg: “De gemeente heeft de laatste weken haar mond vol van samenspraak, participatie en wijkgericht werken. Dit lijkt toch eerder een voorbeeld van schijn-participatie en dat vinden wij onwenselijk. Dat moet anders.”  

-advertenties-

-goede doel-