DSC00583a wEn opnieuw bezorgt het opwarmende klimaat ons een zomerse verrassing. De voorbije septembermaand was namelijk de op een na warmste ooit gemeten en in Zoetermeer was zelfs sprake van een regionale hittegolf.

De eerste ‘herfstmaand’ begon nog aarzelend met temperaturen die de eerste dagen rond of wat boven de 20 graden lagen. Maar vanaf de 4e ging het helemaal los met de warmte. Op die dag scoorden we een zomerse (25+) dag waarvan er nog liefst zes op een rij volgden. Dat is een niet eerder geëvenaarde reeks voor september. Van die zeven stuks waren er bovendien drie tropisch (30+) waardoor onze stad een heuse regionale hittegolf kon aantekenen.

 DSC00586a w  DSC00588a w

September scoorde de warmste dag van heel 2023!

Helemaal bijzonder was dat het op de 10e ongeveer 32,3 graden werd in Zoetermeer: dat was niet alleen de warmste dag van de maand, maar van heel 2023 wat alles zegt over deze unieke hittegolf. Zeker ook omdat de zon in deze periode vrijwel onafgebroken aan het firmament schitterde. Vanaf de 12e was de grootste hitte voorbij en op die dag viel ook flink wat regen (13mm). Toch bleef het aangenaam weer en bleef de zon er regelmatig bij. Maar op de 22e daalde er met ongeveer 23 mm weer een flinke plens water op onze stad neer; dit was dan ook de natste dag van de maand. Vanaf de 24e kwam het kwik vrijwel dagelijks weer boven de 20 graden uit en dit zwoele weertype hield tot het eind van de maand stand.

September was maar liefst drie graden te warm en ook nog erg zonnig

We scoorden in onze stad maar liefst ongeveer 24 warme (20+) dagen en dat is een aantal waar menige hoogzomermaand jaloers op kan zijn. Van die 25 dagen waren er dus 7 zomers en 3 tropisch en dat geeft aan dat september geen herfst- maar eerder een volbloed zomermaand was. Door vooral de stralende eerst helft van de maand gaat september als ‘erg zonnig’ de boeken in. Tot slot: in Zoetermeer viel ongeveer de normale hoeveelheid regen.

 DSC00591a w  DSC00595a w

Oktober lijkt na een dipje begin volgende week de warme draad weer op te pakken

De eerste twee dagen van de tweede herfstmaand beginnen met mooi weer en temperaturen van een graad of 23. Op dinsdag volgt een dipje met veel wind en regen en koelt het af. Maar niet getreurd: daarna flirt oktober weer met de 20 graden. Zou er weer een (na)zomerse surprise in de maak zijn?

Tekst en foto’s: Rob Oele

Alle weerberichten vindt u terug bij: Het-weer-in-Zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-