Portret DanielvanGoor2Van schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Daniel van Goor.

Daniel van Goor: Paardenportrettist

Daniel, geboren in 1955 en opgegroeid in Den Haag, is een beeldend kunstenaar in hart en nieren. Met studies aan drie kunstacademies op zak, is kunst voor hem altijd een vanzelfsprekend onderdeel van het leven geweest. “Ik heb altijd in de kunst gezeten,” vertelt Daniel met passie. In Den Haag maakte hij deel uit van een levendige kunstkring, omringd door bekende kunstenaars en muzikanten. Vier jaar lang werkte hij in zijn eigen atelier, tot het in 1984 letterlijk en figuurlijk te groot werd. “Het groeide me boven het hoofd. Dat was jammer”, blikt hij terug. In datzelfde jaar vertrok Daniel naar Zoetermeer, klaar om daar opnieuw te beginnen.

De weg naar de kunst

Daniel werd geboren in een KNIL-gezin dat vanuit Indonesië neerstreek in Den Haag. Hoewel zijn familie weinig met kunst had, was zijn vader een uitzondering: muzikaal, begaafd met pen en papier, en bovenal iemand met een ‘kunstenaarshart’. “Mijn vader zei altijd: alleen kunstenaars zijn echt gelukkig”, vertelt Daniel. “Maar hij kon er zelf weinig mee doen, en dat frustreerde hem. Hij was mijn inspiratie én mijn waarschuwing.” Op vijftienjarige leeftijd begon Daniel serieus te tekenen, een jaar later volgde het schilderen. Gelukkig kreeg hij steun van een betrokken schooldecaan die hem richting de kunstacademie duwde. “Als zestienjarige zat ik al op de Vrije Academie in Den Haag,” zegt hij. “Vanaf toen ging het vanzelf en is het prima gegaan.”

Daniel’s creatieve evolutie

Toen Daniel in 1972 startte aan de Academie, was surrealisme het gesprek van de dag metrecycling art project grootheden als Dalí en Buñuel. Rond 1975 begon het realisme terrein te winnen, en hoewel Daniel zich als realist ontwikkelde, voelde hij zich meer aangetrokken tot klassieke meesters als Caravaggio, Vermeer en de Hollandse fijnschilders. Zijn liefde voor kunst begon bij modeltekenen en muurschilderingen. Op de kunstacademie kreeg hij les in diverse disciplines: muziek, architectuur, film, beeldhouwen, fotografie, theater. Alles werd gecombineerd. “Ik heb geleerd te werken met verschillende materialen en was altijd op zoek naar experiment”, geeft Daniel aan.

Met de opkomst van de digitale revolutie werd het mixen van technieken makkelijker. Na 1995 ontwikkelde Daniel steeds meer objecten en kunstprojecten. Eerst volledig met de hand, later ondersteund door moderne (digitale) technieken. Zijn werk omvatte inmiddels streetart, recyclingart, murals, landart, ecoart, digitalart, community art en zelfs afvalkunst. “Er ontstond al snel een verbreding, met veel experimenten,” vertelt Daniel. “Dat leidde tot een reeks sociaal-kunstzinnige projecten.” Toch maakte Daniel op een gegeven moment een rigoureuze keuze: terug naar het klassieke schilderen. “Ik kwam in contact met kunstenaars die me inspireerden. Zo is het gekomen.”

Sociaal kunstzinnige projecten

Toen Daniel naar Zoetermeer kwam zette hij zich tussen 1997 en 2014 in voor maar liefst 22 maatschappelijke kunstprojecten in samenwerking met Stichting Participarte en Terra Arts Projects. Van buurtkunst tot grootschalige installaties; de resultaten waren stuk voor stuk bijzonder. “Het was een succesvolle periode waarin we mooie projecten hebben gerealiseerd”, aldus Daniel. “Maar toen de financiering wegviel en de koers veranderde, besloot ik te stoppen.” Al deze projecten werden gebundeld in het boek: ‘De Projecten van Daniel’.

boekje projecten daniel Piramide 2017

 

Zijn persoonlijke favoriet? Het indrukwekkende project uit 2007: The Pyramid van Oosterheem. Een monumentaal bouwwerk van 12 bij 12 meter en zo’n 7 meter hoog. Jongeren schilderden de grote panelen, volwassenen namen de kleinere voor hun rekening. Twee jaar werd er geschilderd, terwijl het hele proces, van concept tot realisatie, bijna vier jaar duurde. De piramide kreeg een stevige binnenstructuur en stond uiteindelijk vijf jaar lang aan de oostkant van Oosterheem.

Daniel schildert wat ons verbindt met de natuur

De laatste jaren richt Daniel zich vol overgave op het schilderen van paarden en honden. “Ik ben begonnen met honden te schilderen. Die honden hebben een bepaalde betekenis en dat komt terug in mijn werk. Voor mij zijn ze een directe schakel met de natuur”, legt Daniel uit. Daniel ziet zijn werk als een manier om de verloren connectie met de natuur terug te vinden, met handen die scheppen in plaats van alleen hersens die denken. “Ik ben erachter gekomen hoe belangrijk het is om met je voeten op de aarde te staan. ‘Down to earth’ zijn, geaard blijven, dát is belangrijk. We zijn de band met de natuur kwijt, maar de connecties bestaan nog. En daar draait het voor mij allemaal om.”

hond2 paard daniel goor Gironde Eliott First

De groei tot internationaal paardenportrettist

Wat begon met het schilderen van honden, groeide uit tot een internationale passie voor paarden. Toen een klant opperde: "Waarom geen paarden?" besloot Daniel het uit te proberen en met succes. Inmiddels is hij al ruim tien jaar actief als paardenkunstenaar, en zijn werk reist de wereld over. “Alles wat ik maak is in opdracht, en 80 procent gaat naar het buitenland,” vertelt hij. Zijn eerste model was een Fries paard, maar inmiddels heeft hij tientallen verschillende rassen op het doek vastgelegd. Met zo’n 160 geschilderde honden en paarden op zijn naam, is Daniel een gevestigde naam in deze niche.

Werken doet Daniel met een vast kleurenpalet van vijf kleuren. “Ik verzamel eerst veel beeldmateriaal en informatie over het dier. Dat levert de details waar ik mee begin. Ik schets eerst de grote lijnen, dan werk ik het uit. Mensen willen vaak een specifieke pose, een herinnering, een gevoel en dat vormt het hart van het werk. En dat hart krijgt letterlijk ogen: “Die schilder ik altijd als laatste. Je werkt naar dat ene punt toe: het oog dat het schilderij tot leven brengt”, verklaart Daniel.

wandosa kartsen paard

Schildersatelier Daniel

Daniel heeft in het verleden veel geëxposeerd binnen en rondom Zoetermeer, nu niet meer. Tegenwoordig ligt de focus op zijn atelier aan huis in Oosterheem: Schildersatelier Daniel, een plek waar kunst en mensen samenkomen.

Sinds 1981 geeft Daniel met enthousiasme teken- en schilderlessen aan zowel kinderen als volwassenen. “De lessen op woensdag zijn inmiddels meer een gezamenlijke schilderochtend of-avond geworden”, vertelt Daniel met een glimlach. “We maken kunst, leren van elkaar en hebben vooral veel plezier. Maar nieuw bloed is zeker welkom”, rondt hij af. Vanaf september is er weer plek voor nieuwe deelnemers. Zin om mee te doen? Daniel nodigt geïnteresseerden van harte uit om contact op te nemen via 06-34168211.

Je vindt Daniel alleen op Facebook. Daar deelt hij zijn gedachten, interesses en kunstwerken. Wil je meer over hem weten? Check dan gewoon zijn Facebookpagina. Daniel nomineert graag Eefje Sonneveld als een van de volgende in deze rubriek.

Foto’s Copyrights Daniel Goor: The Pyramide van Oosterheem, Wandosa, Gironde Eliott First, Karsten

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.

-advertenties-

-goede doel-