In de tijd dat de sprinter nog door Zoetermeer heen reed hadden veel haltes een eigen kunstwerk. Een van deze haltes was Meerzicht, die werd geopend op 22 mei 1977 en gesloten op 27 oktober 2007, waar zich onder meer een muurschildering bevond van Gerard van Iersel.

De wandschildering van kunstenaar Gerard van Iersel bevond zich in de hal van halte Meerzicht. Gerard is geboren op 8 juni 1934 in Eindhoven. Hij heeft gestudeerd aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool in Eindhoven en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Op de academie was hij student Monumentale Vormgeving.

Voor het inmiddels gesloopte station Geleen Oost (1964), ontworpen door architect Cees Douma, ontwierp Gerard een mozaïek van gekleurde baksteen die een vis en twee vogels voorstelde. Van 1960 tot 1995 was Cees Douma als architect in dienst van de Nederlandse Spoorwegen en hij ontwierp in die periode, in de jaren zeventig, ook de haltes van de Zoetermeer Stadslijn.

In het archief van de inmiddels overleden architect Douma bevindt zich de opdrachtbrief van Douma aan Gerard van Iersel voor de wandschildering voor in de hal van halte Meerzicht (1977).

Met de sloopwerkzaamheden en nieuwbouw bij halte Meerzicht in 2007 ten behoeve van de RandstadRail is de oude hal van de halte gesloopt en daarmee is ook de wandschildering van Gerard van Iersel verloren gegaan.

Tekst: Sacha van Vlaardingen

Bronnen:
Ontdek beeldhouwer, glasschilder, monumentaal kunstenaar Gerard van Iersel (rkd.nl)
spoorwegstations_1955_1980 (railtrash.net)
Boek: ‘Spoorwegarchitectuur in nederland 1938-1998’ van ir. C. Douma; druk: Uitgeversmaatschappij Walbrug Pers, Zutphen, 1998.

En met dank aan Dhr. Lansink van Inspectie & Collectiebeheer van het Utrechts Archief.

Foto: Kunstwerk van Gerard van Iersel bij de entree van het NS Sprinterstation Meerzicht; geheugenvanZoetermeer.nl; HGOS

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief



-advertenties-

-goede doel-