14 07 230627 TOR JOF 23581 1Team Malizia met de Zoetermeerse Rosalin aan boord heeft de laatste etappe van The Ocean Race gewonnen. De Seaexplorer was de eerste boot die de finishlijn passeerde in het Italiaanse Genua op dinsdag 27 juni om 13:17:51 uur nadat ze de leiding hadden genomen in de allerlaatste nacht van de race.

Tot dat moment was het een nek aan nek race met de andere boten. Team Malizia verliet 11 dagen geleden Scheveningen waar bij de start een ongekend drama afspeelde. Voor de kust van Scheveningen kwamen twee boten, waaronder de leider in de competitie 11th Hour Racing Team, zo hard met elkaar in aanvaring dat beide boten met veel schade terug naar de haven moesten.

'Trots op wat we hebben bereikt'

 230627 Malizia ML 24  230627 Malizia ML 64 14 07 230627 TOR JOF 22848 


Het winnen van de laatste etappe markeert het perfecte einde van team Malizia's fantastische 31.300 zeemijl lange ronde rond de wereld. Rosalin heeft als enige Nederlander meegedaan aan wat iedereen bestempeld als de zwaarste en gevaarlijkste zeilwedstrijd ter wereld en de hele race gevaren. “Het is ongelooflijk om de etappe naar Genua als eerste af te sluiten”, aldus Rosalin. “Om zo te eindigen is zo speciaal. Het was een gek avontuur. We zullen het samen op zee zijn gaan missen”.  Met deze overwinning verdiende Team Malizia 5 punten en eindigt nu met 32 punten in de eindranglijst. Niet genoeg om de eindoverwinning binnen te halen, maar wel een mooie verdiende derde plek. In Scheveningen blikte Rosalin al een beetje terug op de race. “Ik heb hier tien jaar voor geknokt en denk dat we trots mogen zijn op wat we bereikt hebben ”. Er waren mooie momenten zoals het behalen van een nieuw wereldrecord: 641 mijl in 24 uur, en het ronden van de beroemde kapen, maar ook momenten waarbij ze er bijna klaar mee was. De hersenschudding bijvoorbeeld die ze in de Zuidelijke Oceaan, de gebroken mast die ze na vertrek uit Kaapstad hangend in het tuig moest repareren, maar ook de aanvaring met een walvis blijven bij.

De oceaan is zo machtig

Wat haar van deze reis zal bijblijven is het diepe respect voor de oceaan. “Toen ik als meisje begon was de Noord Aa in Zoetermeer voor mij al een oceaan. Maar nu weet ik beter. De oceaan is zo machtig, zo overweldigend dat je direct beseft hoe nietig je op deze wereld bent”, vertelt Rosalin.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-