Op buurttuin Zoete Aarde in De Leyens is op zaterdag 13 mei officieel het nieuwe paviljoen geopend door burgemeester Bezuijen. Bijna twee-en-een-half jaar is er flink gebouwd door de vrijwilligers van de buurttuin, met Peter Kalshoven als coördinator.

Na vele jaren dienst te hebben gedaan op de tuin, onder andere als ontmoetingsplek, keuken en opberghok, was de witte schuur met de rode dakpannen dringend toe aan vervanging. Er werd een nieuw paviljoen ontworpen door Jelmer Buurma en Sneha Dugar van Buurma Dugar architecten. Een paviljoen met een groot dak en in het midden een grote opening met schuifpuien van zes meter waardoor het een geheel vormt met de tuin eromheen. Het bijzondere van het paviljoen is dat de muren gemaakt zijn van kalkhennep. Een bouwmateriaal dat bestaat uit zuiver natuurlijke producten en bovendien isolerend is.

Bouw van het paviljoen

In februari 2021 werd er begonnen met de sloop van de witte schuur. Het hout, de stenen en de dakpannen zijn hergebruikt. De dakpannen zijn hergebruikt voor de randen van de nieuwe kruidentuin rondom het terras bij het paviljoen. Nadat al het puin was afgevoerd, werd er begonnen met het heien (acht heipalen gingen de grond in) en het storten en laten uitharden van de fundering en de betonnen vloer. Naast dat er kalkhennep verwerkt is in het paviljoen is er ook veel gebruikgemaakt van hout. De palen van de constructie zijn van vurenhout en de balken van het dak van larikshout.

opening paviljoen Zoete Aarde 2

Nadat de bekisting was gemonteerd werd er midden in de winter, op 14 januari 2022, ’s morgens vroeg begonnen met het vullen en stampen van de muren met kalkhennep. Vele vrijwilligers zijn de hele dag, tot diep in de avond, doorgegaan met het opbouwen van de muren waarna ze nog 6 weken moesten uitharden. Daarna kon er begonnen worden met onder andere het plaatsen van de kozijnen, de grote schuifdeuren, al het glas en het interieur. Het terras werd ondertussen op de juiste hoogte gebracht, geëgaliseerd, aangestampt, voorzien van een onkruidwerende doek en een schelpenlaag.

Na al het harde werk van het bouwteam en alle andere vrijwilligers kon in april 2023 het nieuwe paviljoen ingericht en in gebruik genomen worden.

Opening door de burgemeester

Op zaterdag 13 mei is om 12.00 het paviljoen officieel geopend door burgemeester Bezuijen met het openen van een van de schuifdeuren. Er is uitgebreid gezongen, onder meer door de Oekraïense vluchtelingen uit de Sniep. De burgemeester kreeg vervolgens samen met zijn vrouw een uitgebreide rondleiding over de buurttuin met daarna een lunch aan de grote tafel midden in de boomgaard. In de buurttuin kon er door de bezoekers een markt met tal van kraampjes bezocht worden en kon er genoten worden van de muziek van de Silver Beetles.

opening paviljoen Zoete Aarde 3

In de zomer komen er op de eerste zaterdag van de maand mini-markten aan op buurttuin Zoete Aarde. Op 3 juni, 1 juli, 5 augustus en 2 september, tussen 11.00 en 16.00 uur. Voor iedereen die met een kraam op een van deze markten wil komen te staan, stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Foto's: Ernst van Erkelens
video: Peter Aerts


Tekst: Sacha van Vlaardingen

-advertenties-

-goede doel-