zacky“Dit is de kans van mijn leven! Deze zomer ga ik twee weken naar de Scouting Jamboree in Zuid-Korea!”. Zacky Jarurattanon is 16 jaar en kreeg van zijn scoutinggroep Impeesa Zoetermeer de mogelijkheid om mee te gaan naar dit internationale scouting-event.

Lang hoefden Zacky en zijn ouders niet na te denken, nog dezelfde avond had hij zich aangemeld. “Mijn ouders waren ook meteen enthousiast: nu heb je de kans, dit moet je gaan doen!”

Uit Zoetermeer gaan er 16 jeugddeelnemers van de verschillende scoutingverenigingen en 7 vrijwilligers naar Zuid-Korea. Uit heel Nederland vertrekken echter bijna 2.000 scouts deze zomer naar Zuid-Korea om deel te nemen aan de World Scout Jamboree, het grootste internationale Scoutingkamp ter wereld dat eens in de vier jaar wordt georganiseerd. Hier komen ruim 50.000 scouts uit meer dan 150 verschillende landen samen voor een onvergetelijke ervaring.

Op de Jamboree kamperen de scouts samen op één groot terrein en doen samen mee aan allerlei activiteiten. De bedoeling is om zoveel mogelijk mensen te leren kennen en vrienden te maken.

 

Nieuwe vrienden uit andere landen

Elke scout neemt kleine souvenirtjes mee om te ruilen met andere deelnemers. Zacky heeft onder andere al Delfts-blauwe klompjes ingeslagen om te ruilen. Zacky: “Ik zie er naar uit om veel nieuwe vrienden te maken, uit allerlei landen. Ik ben ook heel benieuwd naar de cultuurverschillen.”
Zacky is zelf geboren in Thailand, maar al op 4-jarige leeftijd naar Nederland gekomen. “Ik ben met mijn gezin wel ongeveer acht jaar geleden naar Azië terug geweest om de familie daar weer te bezoeken. Ik ben al een keer in Azië geweest dus, maar denk dat Zuid-Korea weer heel anders zal zijn.”

 

Bijna 3 weken op reis

official opening ceremony - 23rd World Scout Jamboree Opening Ceremony of the 23rd World Scout Jamboree, Japan 2015De jamboree zelf duurt twee weken, maar de scouts uit Nederland maken ook nog een voorreis, zodat ze in totaal bijna drie weken op pad zijn. Zacky: “Tijdens die voorreis door Zuid-Korea verblijven we ook één nacht bij een gastgezin. Met twee scouts draaien we dan de hele dag mee met dat gezin. Daar kijk ik wel heel erg naar uit, dan zit je echt bij de lokale bevolking en maak je echt de cultuur mee.”
Het gezin dat de scouts ontvangt spreekt en verstaat een beetje Engels, voor de rest zullen de scouts zich moeten redden met handen en voeten en natuurlijk google. “Ik heb geen tijd om echt Koreaans te leren door school, maar ga wel zorgen dat ik wat basiswoorden weet: Hallo, bedankt, me voorstellen en vragen of ze ook Engels kunnen!”

 

Kennismakingsweekend

In het komende jaar staan er een aantal kennismakingsweekenden op de planning om de scouts voor te bereiden op deze bijzondere reis. Tijdens deze weekenden maken de scouts al kennis met de Zuid-Koreaanse cultuur en gebruiken, zodat ze zich tijdens de reis door Zuid-Korea ook prima weten te redden.
Zacky: “Respect en beleefdheid voor elkaar is heel belangrijk, dat heb ik al gehoord. En ze dragen daar veel vaker mondkapjes dan hier, maar daar ben ik al aan gewend.”
Het vertrek voor de Nederlandse scouts is op 24 juli, waarna ze via Brussel en Dubai naar Seoel zullen reizen. Van 1 tot 12 augustus doen ze dan mee aan de World Scout Jamboree.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-