D66-Chantal Kouwenberg
D66 raadslid Chantal Kouwenberg
KouwenbergD66 en VVD willen bewoners meer betrekken bij de veiligheid in hun woonbuurt. Bewoners moeten met de politie afspraken kunnen maken over de surveillances. De gemeente Rotterdam heeft al goede ervaringen opgedaan met deze veiligheidsaanpak onder de naam ‘Buurt Bestuurt’. Beide fracties hebben het College van B&W gevraagd om deze werkwijze ook in Zoetermeer toe te passen.

Volgens de aanpak ‘Buurt bestuurt’ gaan bewoners, politie en gemeente samen om tafel zitten met de vraag hoe de veiligheid in de eigen buurt te verbeteren is. “Veiligheid is niet langer iets anoniems, bewoners leren de wijkagent en stadstoezicht kennen”, legt D66 raadslid Chantal Kouwenberg uit, “dit kan ook goed de kloof tussen overheid en bewoners dichten en het gevoel wegnemen dat de politie nooit op straat is.”

Uit de Rotterdamse ervaringen blijkt dat niet alleen de veiligheid wordt verbeterd, maar het veiligheidsgevoel ook erop vooruitgaat, en de leefbaarheid versterkt wordt. Om het project te laten slagen, moeten de buurten niet te groot zijn. “Bewoners kunnen dan goed bij de eigen problemen in hun eigen buurt betrokken worden”, volgens Kouwenberg. De resultaten in Rotterdam zijn veelbelovend, volgens beide fracties. “Vergroting van de veiligheid en het veiligheidsgevoel zijn belangrijke doelen”, aldus VVD fractievoorzitter Marc Rosier, “ en deze nieuwe werkwijze kan daaraan zeker goed bijdragen”. Volgens het voorstel van D66 en VVD zal dit jaar nog een proef starten in twee Zoetermeerse woonwijken.

foto: Fotoflex

-advertenties-

-goede doel-