Netwerk Zoetermeer, de organisator van onder andere het Bevrijdingsfestival en Culinair Zoetermeer, stopt met het organiseren van grote evenementen in onze stad. Er is al lange tijd onenigheid over de vorm van subsidie, tussen Netwerk en de gemeente, maar nu stopt Netwerk met alle evenementen.

 bevrijdingsfestival 2015 2  culinair terras  bevrijdingsfestival podium

 

In oktober werd er nog gesproken tussen wethouder Jan Iedema, die evenementen in zijn portefeuille heeft, en Netwerk Zoetermeer over de subsidierelatie. De gemeente wil de subsidie niet langer jaarlijks verstrekken, maar subsidie verlenen per evenement. De beide partijen hadden goede hoop dat zij in goed overleg tot een oplossing zouden kunnen komen.

Ruud Steggerda, directeur van Netwerk Zoetermeer laat in een brief weten dat zijn organisatie stopt met het organiseren van evenementen als Culinair Zoetermeer, Bevrijdingsfestival, maar ook festivals met een cultureel of sociaal belang, zoals Gluren bij de buren en Klassiek Zoetermeer. 

Ruud schrijft: Het bestuur legt zich noodgedwongen neer bij de keuze die de gemeente maakt. “In 2020 veranderde de gemeente opeens van koers, 2 jaar overleg sindsdien heeft niets opgeleverd. Wij moeten accepteren dat de gemeente na bijna 30 jaar de relatie beëindigt en gaan ervan uit dat het college de consequenties accepteert en ons helpt bij het zorgvuldig afbouwen van het personeelsbestand.”

30 jaar evenementen in Zoetermeer

Bevrijdingsfestival 2022 5 mei 2022 35 van 40Stichting Netwerk Zoetermeer, voorheen Floravontuur Promotie Zoetermeer, is de externe
uitvoeringsorganisatie die sinds 1993 op verzoek van de gemeente het Zoetermeerse
evenementenprogramma samenstelt en daarbinnen zelf o.a. het Bevrijdingsfestival en Culinair Zoetermeer organiseert. Tientallen organisatoren worden jaarlijks financieel en inhoudelijk ondersteund bij de organisatie van hun evenement. Netwerk Zoetermeer organiseert zelf zo'n 8 evenementen per jaar, maar ondersteunt er ruim 80.

Netwerk laat weten: "De gemeente heeft deze week bevestigd dat het vasthoudt aan het nieuwe beleid, waarin geen plaats meer is voor de 29-jaar succesvolle relatie met Netwerk Zoetermeer. Binnen de nieuwe subsidieregeling evenementen is geen plaats meer voor de ondersteuning die wij bieden aan organisatoren in de stad."

Hoe het nu verder moet met het Zoetermeerse evenementenprogramma is aan de gemeente.

 

Businessclub

De aangesloten businessclub van zo’n 325 ondernemers en werkgevers steunde het evenementenprogramma financieel. De businessclub gaat door. Ruud: "Omdat de businessclub niet meer financieel hoeft bij te dragen aan het festivalprogramma, blijft er na verkleining van het kantoor meer geld over voor het ondersteunen en het verbeteren van het Zoetermeerse ondernemersklimaat.”

 

Zie ons eerder artikel:

https://www.zoetermeeractief.nl/nieuwshome/actueel/23850-onenigheid-college-en-netwerk-zoetermeer

-advertenties-

-goede doel-