hof van seghwaert groen logoNew Town Zoetermeer is een stad tussen de parken. Het karakteristieke groene karakter van Zoetermeer is doelbewust ontworpen en in de plannen voor de snelle groei van de nieuwe stad werden parken gepland. Op 9 november organiseert het ArchitectuurPunt Zoetermeer een lezing hierover.

In de wijken ziet de groenstructuur er steeds anders uit omdat het denken over groen in de afgelopen 60 jaar veranderde. Landschapsarchitect Ad ten Ham vertelt tijdens de lezing ‘Van stadspark tot lokaal voedsel en bijenlint’ op 9 november 2022 hoe het groen een plek kreeg in de wijken van de stad. Suzanne Verboon (Hof van Seghwaert en klimaatburgemeester in 2022) laat zien hoe de oude perenboomgaard in Seghwaert een groene plek werd voor ontmoeting en lokaal voedsel.

Stad tussen de parken

In Palenstein is de oorspronkelijke polderstructuur verdwenen onder een heel nieuw stedenbouwkundig plan. In Buytenwegh is juist het oorspronkelijke landschap met windsingels (bomenrijen) en tochten (sloten) als uitgangspunt voor de nieuwe wijk gebruikt. In Rokkeveen is nog steeds het plan van de Floriade uit 1992 terug te zien. Ad ten Ham werkte jarenlang bij de gemeente en maakte deze ontwikkelingen van dichtbij mee.

Boomgaard voor mens en natuur

Één van de oorspronkelijke stukjes groen van voordat de nieuwe stad werd gebouwd, is de historische perenboomgaard Hof van Seghwaert. Buurtbewoners bliezen de verwaarloosde plek nieuw leven in en het is nu een sociaal ontmoetingspunt in de wijk, met onder andere een kindernatuurtuin, moestuin, buurtbuitenkeuken en bijenlint. Suzanne Verboon laat zien hoe deze groene plek tegelijk belangrijk kan zijn voor mensen, natuur en klimaat.

De lezing is onderdeel van de reeks ‘Zoetermeer groeit’ ter gelegenheid van het jubileumjaar Zoetermeer 60 jaar New Town. Eerder kwamen de voor Zoetermeer karakteristieke stedenbouw, architectuur en infrastructuur aan bod.

Datum: woensdag 9 november 2022, van 19.30 uur tot 21.00 uur in Forum/Bibliotheek, Podium, Stadhuisplein 1. De lezing is ook online te volgen met een eenvoudige livestream.

Deze (online) stadslezing wordt georganiseerd door het ArchitectuurPunt Zoetermeer in het kader van jubileumjaar Zoetermeer 60 jaar New Town.

 

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-