WZZ-rechtsHet samenwerkingsverband  WIJ ZIJN ZOETERMEER (WZZ) wil dat er snel een eind komt aan de zeer onbevredigende manier waarop burgers en belangengroepen invloed kunnen uitoefenen op gemeentelijke plannen en beleid. Met een duur woord heet dat ‘burgerparticipatie’. Het stadsbestuur bepaalt nu uitsluitend zelf of, hoe en wanneer burgers worden betrokken. Maar die aanpak wordt ervaren als gesloten, defensief en niet zelden ook met een vooropgezet doel. De belangengroepen en burgers die zich in WIJ ZIJN ZOETERMEER hebben verenigd, vinden dat de grens van het aanvaardbare inmiddels ruimschoots is overschreden. WZZ lanceert daarom binnenkort een burgerinitiatief met daarin het dringende advies aan het gemeentebestuur om het roer om te gooien en te komen tot een heel andere invulling van burgerparticipatie.

 

Burgers serieus nemen

Het Zoetermeerse gemeentebestuur straalt graag uit dat participatie een serieuze aangelegenheid is, maar in haar gedrag is aantoonbaar sprake van het tegenovergestelde. Als er al gelegenheid wordt geboden tot inspraak, dan wordt zelden iets met de resultaten gedaan. Vaker nog worden burgers geconfronteerd met voldongen feiten of met oplossingsvarianten waarbij alle belangrijke keuzes al zijn gemaakt. Burgers voelen zich hierbij dikwijls gemanipuleerd, oneerlijk behandeld, afgeserveerd of ronduit misleid. De gemeenteraad blijkt onmachtig om toe te zien op degelijke burgerparticipatie. Burgers voelen zich steeds minder vertegenwoordigd door het lokale bestuur. Daarom voert WIJ ZIJN ZOETERMEER actie om echte burgerparticipatie mogelijk te maken. Het samenwerkingsverband heeft wensen geformuleerd die komende maanden in acties en bijeenkomsten zullen worden uitgedragen.

 

Problemen spelen al lang

Zoetermeer heeft geen goede naam voor wat betreft zijn omgang met burgers. Dat blijkt uit een rapport van de Rekenkamercommissie over burgerparticipatie en ook uit een recente brief van de Nationale Ombudsman waarin wordt gewezen op het bovengemiddeld aantal klachten. Maar nog meer uit zich dit in talloze slechte ervaringen van groepen die opkomen voor burgerbelangen. WZZ verwacht dat de politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s opschrijven hoe belangrijk zij burgerparticipatie vinden en hoe ze willen werken aan echte invloed van burgers op het bestuur van hun stad. WZZ neemt het voortouw met het komende burgerinitiatief waarin ook waarborgen voor onafhankelijk toezicht zijn opgenomen.  

Sluit u aan!

WZZ doet aan alle burgers en belangenorganisaties die slechte ervaringen hebben met burgerparticipatie de oproep: Sluit u aan bij WIJ ZIJN ZOETERMEER. Belangrijk: het gaat om (moedwillige) procesfouten in participatie en niet om het feit of u al dan niet gelijk hebt gekregen in uw situatie. Meer informatie over WIJ ZIJN ZOETERMEER vindt u op www.wijzijnzoetermeer.nl. U kunt zich daar ook aanmelden.

-advertenties-

-goede doel-