sterenberg tentoonstellingDe architect Jan Sterenberg ontwierp in de periode 1951-1983 woningen voor tienduizenden Nederlanders. Hij is bijvoorbeeld de uitvinder van het woonerf. In Zoetermeer bouwde hij de bekende woondekken in Buytenwegh.

De tentoonstelling over Jan Sterenberg is te zien ter ere van het jubileumjaar Zoetermeer 60 jaar New Town. Over de ruim 1000 Zoetermeerse woningen is voor deze tentoonstelling een speciaal paneel en een boekje gemaakt.

Ontwikkeling van woonwijken

In zijn werkwijze was Sterenberg zijn tijd ver vooruit omdat hij open stond voor de wensen van de toekomstige bewoners. De grondfilosofie van het bureau was en bleef: het respect voor de mens die er moet wonen is de maatstaf, ook bij de bouw van grote aantallen woningen. Hij baarde opzien door praatgroepen te organiseren, waaruit bewonerswensen naar voren kwamen die daadwerkelijk in de ontwikkeling van woonwijken werden verwerkt.

foto Harry CockArchitect Jan Sterenberg

Jan Sterenberg bouwde eerst in Emmen (vooral Emmerhout) en Groningen (Lewenborg), gevolgd door onder meer woningbouwprojecten in Zoetermeer, Den Bosch, Apeldoorn, Lelystad en de Bijlmermeer. Sterenberg profiteerde van de bouwexplosie eind jaren ’60. Vanuit het kleine kantoor in Ter Apel groeide in de jaren ’70 zijn bureau razendsnel uit tot een groot, landelijk bekend architecten- en ingenieursbureau met 120 mensen in dienst.

foto Harry CockInspiratie voor de toekomst

De tentoonstelling ‘Jan Sterenberg Constructie en Context bouwen in serie. Fijne rijtjes, Jan!’ is te zien in Club Entree. Entree is het gebied in Zoetermeer waar komende jaren een nieuwe stadswijk gebouwd wordt. Thema’s waar Jan Sterenberg zich mee bezig hield, zien we nu terug in Entree: bouwen in hoge dichtheid en grote aantallen woningen tegelijk, aandacht voor de woonomgeving met groen en spelaanleiding voor kinderen, dubbel grondgebruik met parkeeroplossingen en werken met hoogteverschillen. Maar dan met meer sociale controle.

De tentoonstelling is nog te bezoeken tot 10 september 2022. Kijk voor openingstijden op: www.architectuurpuntzoetermeer.nl/agenda/tentoonstelling-jan-sterenberg-constructie-en-context-bouwen-in-serie-fijne-rijtjes-jan/

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

De toegang is gratis, locatie Club Entree, Boerhaavelaan 33, Zoetermeer (voormalig IBM kantoor).

Met het openbaar vervoer: NS station Zoetermeer en Randstadrail lijn 3, halte Driemanspolder, daarna is het nog 5 minuten lopen.

-advertenties-

-goede doel-