download copyLekker in je vel zitten kan je een ontzettende energie boost geven. Goed voor jezelf zorgen  kan daar een enorm verschil in maken. In onze maandelijkse column ‘Lekker in je vel’ geeft Els orthomoleculair huidtherapeut je tips. Deze maand in Lekker in je vel: Wat te doen tegen hooikoorts.

De lente gaat weer beginnen. Heerlijk, maar voor sommige mensen is het een vervelende periode vanwege pollen in de lucht. Er ontstaat hooikoorts. Nu is het de periode om je lichaam preventief voor te bereiden zodat je hopelijk minder klachten krijgt.

Wat is nu eigenlijk hooikoorts?

Hooikoorts is een seizoensgebonden allergische reactie op pollen die in de lucht vliegen. Pollen worden door de wind verspreid. De reactie die je krijgt, is; niezen, irritatie aan de ogen, snotteren en soms wat hoofdpijn. Je kan er behoorlijk last van hebben. Wat er in het lichaam gebeurt is dat het immuunsysteem overactief is. Hierbij komt er histamine vrij via het neus- en/of oogslijmvliezen ter bestrijding van pollen (het allergeen). De gebruikelijke behandelingen kunnen vervelende bijwerkingen hebben, de klachten verergeren of zelfs helemaal niet werken. 

Wat kan je nu zelf er tegen doen?

 Het zenuwstelsel kalmeren met etherische oliën. Voordat het seizoen begint kan je starten met een kuur van etherische oliën. Deze etherische oliën zorgen ervoor dat je minder snel gaat reageren op pollen. Je kunt het preventief nu gaan gebruiken en er is ook een mix van therapeutische etherische oliën die de allergische reactie op dat moment verminderen. Deze oliën gebruik je dagelijks verspreid over de dag.

 
Het immuunsysteem ondersteunen met voeding

Om je immuunsysteem te ondersteunen en versterken is de basis gezonde biologische voeding. Eet lekker veel groente en fruit. Laat de geraffineerde koolhydraten staan en vervang deze door bijvoorbeeld boekweit, gierst of quinoa. Extra ondersteuning krijg je binnen door: Vitamine C. Bij hooikoorts is het immuunsysteem overactief en dat zal veel antioxidanten verbruiken. Nu extra vitamine C via je voeding kan je immuunsysteem wel gebruiken. Voeding waar veel vitamine C inzit zijn: 

-   Groenten: paprika, spruitjes, tuinboon, waterkers, asperges, bleekselderij, boerenkool, broccoli, Chinese kool, citroen, doperwten, koolraap, olijven, paksoi, peterselie, peulen, rode kool, witte kool, snijbiet
-   Fruit: aardbeien, ananas, frambozen, grapefruit, kiwi, kruisbessen, limoen, lychee, mango, meloen, papaja. Sinaasappel, zwarte bessen. Je kunt nu ook tijdelijk extra een supplement vitamine C innemen. 

Ribes Nigrum ofwel zwarte bes

Deze vrucht staat bekend om zijn bijzondere stoffen. Voor de fytotherapie kunnen ze de vetzuren uit de zaden of het extract van dezwarte bes bladeren gebruiken. Het bevat 5 × meer vitamine C dan een sinaasappel. Het bevat ook veel flavonoïden die bekend staan als antioxidant, daarnaast heeft een ontstekingsremmende werking. Je kunt deze vrucht op verschillende manier innemen.

-   Met een tinctuur, elke dag neem 10 tot 30 druppels, afhankelijk van de klachten en gewicht
-   Via een mineralendrank, je drinkt gedurende de dag 1,5 liter gemengd met water. Duur 2 weken.
-   Gezichtsverzorging, hiermee kalmeer je de huid van de buitenkant.

Probiotica

In je darmen bevindt zich ruim 80% van je immuunsysteem. Nu dus enorm belangrijk om een optimale darmfunctie te hebben. Wanneer je start met gezonde voeding maak je de darmen blij vanwege de extra inname van vezels en vitamines.

De darmen kan je extra gaan ondersteunen met een Probiotica supplement. Het verbetert de barrièrefunctie van de darmwand. Ze geven de darmen extra gezonde darmbacteriën. Dit is nog maar een paar positieve kwaliteiten van Probiotica. Heb je al een langere tijd last van darmklachten dan adviseer ik je om naar een orthomoleculaire therapeut te gaan voor verder advies.

Verder kun je als ondersteuning je neus spoelen met fysiologische zout of met cellulosepoeder. Dit helpt het aanwezige slijm te verdunnen, het oedeem te verminderen en de antigeenbelasting in de neus- en sinusholte te verminderen. De neusspray met cellulosepoeder erin legt een beschermende laag op de neus slijmvliezen. Je ogen kan je kalmeren met oogdruppels met Euphrasia officinalis (een kruid) of met een lotion van zwarte bessen met een kalmerende werking erin.

Foto Els copy copyIk hoop dat je na het lezen van mijn blog je klachten van de hooikoorts verminderen. Wil je toch wat meer begeleiding erbij of heb je het vermoeden dat het ook door je darmproblemen verergert? Je bent welkom voor een gezondheidscheck bij mij in de praktijk.

Stralende groet, Els
Huidstudio Bloos

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-