15-5-2019_51De gemeente Zoetermeer stemt in met het verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om tijdelijk statushouders en asielzoekers op te vangen in de leegstaande gevangenis aan de Rokkeveenseweg 50. De tijdelijke opvang is voor één jaar, waarin 500 asielzoekers kunnen worden opgevangen.

De afspraken over de tijdelijke opvanglocatie zijn vastgelegd in een bestuursovereenkomst tussen de gemeente en het COA. Daarin staat onder meer dat het COA verwacht dat de opvanglocatie in de tweede helft van januari 2022 in gebruik genomen zal worden, voor de duur van één jaar. Er worden geen alleenstaande minderjarige vreemdelingen opgevangen. Voor minimaal 50% zullen er statushouders komen, de andere plaatsen zijn voor evident kansrijke asielzoekers.

Alle kosten die de gemeente Zoetermeer maakt voor de opvanglocatie worden vergoed door het COA. Het COA zal binnen de opvanglocatie dagbestedingsactiviteiten aanbieden en betrekt hierbij waar mogelijk Zoetermeerse partijen zoals Vluchtelingenwerk en Stichting Piëzo.


Informatie voor omwonenden

Omwonenden en ondernemers in de buurt van de gevangenis ontvangen een brief van de gemeente met meer informatie over de tijdelijke opvanglocatie. Ook worden zij uitgenodigd voor een tweede informatiebijeenkomst. Via www.zoetermeer.nl/noodopvang2021  is het nieuws over de tijdelijke opvanglocatie te volgen.

Lees ook: 1-jaar-vluchtelingen-in-de-gevangenis

 

-advertenties-

-goede doel-