20210704 25080

Wethouder Robin Paalvast in een stoere pose op de motor


De nieuwe tentoonstelling STOER van Museum De Voorde wil vooral uitdagen tot discussie. In de familietentoonstelling ‘Spierballen, Stiletto’s en Superhelden’ wordt het fenomeen ‘stoer zijn’ op een actieve, speelse en inspirerende manier onderzocht.

De tentoonstelling werd zondag 4 juli geopend door wethouder Robin Paalvast en is vanaf nu door iedereen te bezoeken. Bij de kassa krijgt iedere bezoeker een stickervel mee, waarmee je op vele ‘stoermeters’ in het museum je mening kan laten weten. Alle stereotypen van stoer zijn komen voorbij, net als een overzicht van de definitie van stoer in de laatste decennia.

Conservator Marjonne Kube: “We willen met deze tentoonstelling mensen aan het praten krijgen met elkaar. In september komen vele groepen jongeren met hun school op bezoek om samen de tentoonstelling te bekijken. Een mooie kans om de dialoog aan te gaan!”
Voor deze tentoonstelling zijn van veel verschillende musea en instellingen stukken in bruikleen te zien, zoals twee werkende gameconsoles van het Nationaal Videogame Museum, stukken van het Nationaal Veiligheidsinstituut, het Rijksmuseum voor Oudheden en het Haags Historisch Museum.

 20210704 25040  20210704 25043


Over STOER

Stoer is een krachtig woord. Het roept associaties op met sterk, heldhaftig en ’macho’.
Maar wat voor invloed hebben veranderende opvattingen over seksualiteit, gender en culturele verscheidenheid op de perceptie van het begrip stoer?
Met STOER gaat Museum De Voorde de uitdaging aan om een genuanceerd, eigentijds en meerstemmig beeld van stoer te ontwikkelen. Want stoer zijn kan in alle vormen en maten.

Ontdek verhalen van mensen die onconventionele, stoere keuzes maakten in hun leven. Zoals Isabella Wijnberg die non is, maar ook als advocaat op de Zuidas werkt,
of Sander den Baas die zich, tegen alle meningen in, op zijn 20e ontpopte tot dragqueen Lady Galore.
STOER daagt de bezoeker ook uit: durven ze het risico te lopen om een schok te krijgen?
Of om op hele hoge stiletto’s te lopen? Wat maakt jou en een ander stoer?

 20210704 25055 20210704 25051 


‘STOER: de Verhalen’

Documentaire fotograaf Karine Versluis fotografeerde Zoetermeerders die binnen en buiten het stereotype beeld van stoer vallen, en onderzocht met hen wat nu écht stoer is.
‘Stoer: de verhalen’ is een serie persoonlijke portretten met verschillende uitingen van stoer zijn. Wat de deelnemers met elkaar gemeen hebben, is dat ze hun eigen pad volgen.
De geportretteerden zijn op een neutrale manier gefotografeerd. Aan de buitenkant kun je niet altijd zien hoe stoer iemand is. Stoerheid hoeft niet groot en luidruchtig te zijn.
Je kunt stoer zijn door trouw te zijn aan jezelf. Het werk van Karine Versluis is te zien geweest in diverse media en musea in binnen- en buitenland. Naast haar bezigheden als fotograaf, werkt Karine Versluis als jeugdmaatschappelijk werker.
Deze portretten zijn op de eerste verdieping van het museum te zien.

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-