De Tweede Kamer debatteert erover, de krant schrijft erover, mensen twitteren erover: de afgelopen dagen stonden in het teken van schaliegas. Sommigen krijgen Euro-tekens in hun ogen, omdat er veel goedkoop gas te produceren zou zijn. Er kleven echter veel grote nadelen aan (de winning van) schaliegas. Het is slecht voor het milieu, het landschap en voor het klimaat en kan daarnaast niet het behoud van veilig van wonen en leven garanderen. Ook kan er bij de winning veel verkeerd gaan. Het is mogelijk dat ook in de grond onder Zoetermeer schaliegas zit. Hier mag niet naar geboord worden, vindt GroenLinks. De kosten van schaliegas wegen zwaarder dan de baten.

gaspitSchaliegas is slechter voor het klimaat dan aardgas. Dit komt doordat het meer energie kost om te winnen. Het is daarnaast zeer schadelijk voor het milieu, omdat grote hoeveelheden water en chemicaliën met geweld de grond in worden gespoten om het gas los te krijgen. Om bij het schaliegas te kunnen komen, zijn veel boorputten nodig die het landschap verpesten. Tijdens het boorproces kunnen chemicaliën lekken, waardoor het grondwater vervuild kan raken. De kans bestaat dat gas ontsnapt, dat aardschokje plaatsvinden en dat bodemdaling optreedt. De eventuele voordelen van schaliegas kunnen niet concurreren met de talrijke en ingrijpende nadelen ervan.

Meer tegenstanders

GroenLinks is niet de enige die zich tegen schaliegas verzet. Drinkwaterleverancier Vitens is tegen de boringen vanwege de grote kans op de onherstelbare vervuiling van grondwater. Ook bierbrouwers distantiëren zich om deze reden van de plannen voor schaliegas: schoon drinkwater is voor hen een cruciale grondstof voor het brouwen van bier.

-advertenties-

-goede doel-