Statushouderverlaat opvangWethouder Paalvast onderzoekt de mogelijkheid om statushouders in tijdelijke woningen te plaatsen. Dit kan sneller geregeld worden dan permanente huisvesting, soms zelfs al binnen acht weken. In het komende half jaar krijgen 96 mensen met een verblijfsvergunning een huis in Zoetermeer.

Tijdelijke huisvesting bestaat uit woningen zoals verbouwde kantoren of zorgvastgoed, verplaatsbare woningen of gemengd wonen projecten. Een vergunning voor een dergelijk project kan binnen acht weken afgegeven worden. Moet het bestemmingsplan gewijzigd worden, dan loopt dit echter al gauw op tot 6 maanden.

Het COA werkt op dit moment achterstanden weg, zodat meer mensen een definitieve status krijgen en in aanmerking komen voor huisvesting door gemeenten. In 2020 werden 85 statushouders opgevangen in Zoetermeer. De woningmarkt staat onder druk, er zijn te weinig woningen in de stad voor iedereen die een huis zoekt. Zoetermeer is hard bezig de woningvoorraad uit te breiden met bijvoorbeeld de nieuwe wijk De Entree, maar deze woningbouwprogramma’s kosten veel tijd.
Tijdelijke of flexwoningen kunnen dan uitkomst bieden. Het Rijk stelde in 2020 al 50 miljoen euro beschikbaar voor de bouw van (flexibele) huisvesting voor kwetsbare groepen. Ook in 2021 zal hiervoor voor heel Nederland nogmaals 50 miljoen euro vrij gemaakt worden.

 Ook de minister van BZK stelt extra geld beschikbaar, maar het is nog onduidelijk wat de voorwaarden hiervoor zijn, aldus wethouder Paalvast.

 

 Liever permanente oplossing

Tijdelijke huisvesting kan een oplossing zijn, maar het college ziet liever een permanente oplossing. Met tijdelijke huisvesting wordt het probleem opgeschoven, in een later stadium moet de gemeente dan alsnog voor een permanente huisvesting zorgen.
Wethouder Ter Laak: “Deze mensen zijn al ontheemd en wonen vaak al jarenlang in tijdelijke huisvesting in de Asielzoekerscentra. We willen hen het liefst direct goed plaatsen in een fijne woning zodat zij ook goed kunnen integreren. Een fijne woning is dan een goede start voor integratie.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-