Korte tijd geleden ontving de fractie van GroenLinks Zoetermeer een memo van het college over de planvorming voor een investeringsimpuls in het Stadshart. Aan de ene kant verblijdt het bericht de fractie, maar aan de andere kant is nog niet alles duidelijk. Om een beter beeld te creëren, heeft raadslid Julia Williams een aantal schriftelijke vragen gesteld.

groenlinksGroenLinks vindt het hoopgevend dat investeerders bereid zijn tot investeringen in het Stadshart, ondanks de crisis. De realisatie van de Stadsvisie komt hiermee een stukje dichterbij. Ook is de fractie content met het voornemen om participatie van inwoners en hun organisaties een duidelijke rol te geven in het proces. Tegelijkertijd wordt dit gezien als een zorgpunt: de participatie moet goed worden aangepakt en begeleid, omdat het anders kan leiden tot verlies van draagvlak bij de burgers, evenals andere problemen.

Verduurzaming

De fractie is van mening dat iedere investering bij moet dragen aan verduurzaming van onze samenleving, zo ook bij dit project. Vermindering van de energiebehoefte, zo min mogelijk beslaglegging op niet-hernieuwbare grondstoffen en schepping van werkgelegenheid spelen hierin allemaal een rol. De investeringen moeten leiden tot een bruisend hart van Zoetermeer, waar mensen graag komen en waar duurzame bedrijven zich graag vestigen. Kortom: de investeringen zouden ons moeten helpen om ‘groen uit de crisis te komen’! De bewerkstelliging van het duurzame karakter zal echter niet vanzelf gaan. Het college zal flink moeten aansturen op een investering die écht duurzaam is op alle fronten.

Samensmeding Zoetermeerse ‘harten’

GroenLinks wil dat de drie ‘harten’ van Zoetermeer – het Stadshart, Woonhart en het historische winkelhart van de Dorpsstraat – tot één geheel worden gesmeed. Ook hierin zal het college een duidelijk (bege)leidende rol moeten innemen, om te bereiken dat de investeerders en winkeliers van de ‘harten’ samen zullen gaan optrekken.

Om meer inzicht te krijgen in de plannen van het college omtrent alle hierboven besproken aspecten, heeft de fractie de volgende vragen gesteld:

1.       Hoe gaat het college bewerkstelligen dat de voorgenomen participatie leidt tot versterking van het draagvlak en vergroting van betrokkenheid van de Zoetermeerse burgers en organisaties?

2.       Op welke manier gaat het college borgen dat de investeringen daadwerkelijk zullen bijdragen aan de verduurzaming van Zoetermeer?

3.       Op welke manier gaat het college zorgen dat ook de winkeliers en investeerders van Woonhart en Dorpstraat goed betrokken worden bij de planvorming en uitvoering?

-advertenties-

-goede doel-