20230421 37858In ‘Het Geheugen van Zoetermeer’ is van alles te vinden over Zoetermeer en zijn bewoners. De nieuwe website is een samenwerking tussen het Stadsarchief en het Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS) en toont diverse archieven overzichtelijk bij elkaar.

Het Geheugen van Zoetermeer’ werd vrijdag 21 april gelanceerd door wethouder Blansjaar, Jan de Ruijter (voorzitter HGOS) en Leonard Korevaar (Stadsarchief). Leonard Korevaar: “We zijn al vanaf ongeveer 2012 bezig met het toegankelijk maken van de archieven, steeds stukje bij beetje. Nu os dat een grote stap, door het samenvoegen van veel aparte website is de informatie nu een stuk makkelijker te vinden.”

Tijdreis door de geschiedenis van Zoetermeer

De gemeente Zoetermeer is de afgelopen 60 jaar enorm gegroeid. Maar 1000 jaar geleden woonden ook al mensen op deze plek. Er is ondertussen veel geschreven over de geschiedenis van Zoetermeer. Een hele zoektocht als je geïnteresseerd bent in stamboomonderzoek of je familiegeschiedenis. Of als je interesse hebt in een bepaalde periode of onderwerp uit de Zoetermeerse geschiedenis. Deze informatie was tot nu toe in brokken op veel verschillende plekken digitaal en in archieven te vinden.

 20230421 37855  20230421 37860


Door informatie via één centrale, digitale plek te ontsluiten willen gemeente Zoetermeer / Stadsarchief en het Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS) de toegankelijkheid van informatie over de geschiedenis van Zoetermeer voor iedereen vergroten.

De website www.geheugenvanzoetermeer.nl  wordt dè centrale plek als je informatie over de geschiedenis van Zoetermeer zoekt. Of je nu historicus bent of journalist of stamboomonderzoeker of gewoon nieuwsgierig, op deze website kun je eenvoudig verschillende collecties en bronnen doorzoeken.

En er is veel om te bekijken: archieven van de gemeente zelf en Zoetermeerse organisaties, foto’s, de oudste bouwdossiers, illegale kranten uit de Tweede Wereldoorlog, notulen van de gemeenteraad en college, digitale akten van de burgerlijke stand, bevolkingsregisters en notariële akten. Daarnaast hebben vrijwilligers van het HGOS en het Stadsarchief bronbewerkingen gemaakt die archiefstukken toegankelijker maken.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-