images11Lekker in je vel zitten kan je een ontzettende energie boost geven. Goed voor jezelf zorgen  kan daar een enorm verschil in maken. In onze maandelijkse column ‘Lekker in je vel’ geeft Els orthomoleculair huidtherapeut je tips. Deze maand in Lekker in je vel: Tips om je hormonen blij te maken.

Als vrouw besta je uit vele lichaamscellen, spieren, organen en hormonen. Sommige vrouwen voelen zich 2 weken van de maand één hormonenbom. Vrouwen hebben dan het gevoel dat ze reageren vanuit die bom, een veelgehoorde reactie is ‘ mijn reactie zal wel door mijn hormonen komen’. Of ‘ ik zit weer in mijn maandelijkse periode’.
Herkenbaar voor jou?

Voor mij in ieder geval wel. Totdat ik door had dat mijn levensstijl invloed had op mijn ‘hormonen’. Dit leg ik je graag eerst uit voordat ik mijn tips geef. Je lichaam functioneert onder andere door onze geniale hormonen. Denk aan de eierstokken die de geslachtshormonen aanmaken, de bijnieren die het stresshormoon cortisol aanmaken of denk aan de schildklier die schildklierhormonen aanmaken. Deze organen werken allemaal samen. Zowel positief als negatief.

Een voorbeeld; stel je hebt een langere periode continue stress. Hiervoor moet je lichaam veel cortisol, het stresshormoon, aanmaken om de stressprikkel af te remmen. Kan je lichaam dit niet meer aanmaken in de bijnieren omdat de stress te lang aanhoudt, dan gaat het lichaam je geslachtshormoon, progesteron, gebruiken om toch cortisol aan te maken. Als die periode lang duurt dan kunnen er klachten ontstaan zoals menstruatieklachten, eetbuien of schommelingen in humeur. Dit is een proces wat er in je lichaam afspeelt. Maar er zijn ook invloeden die van buitenaf je hormonen ontregelen. Hier staan we vaak te weinig bij stil. Ik licht het je graag toe.


4 tips om je hormonen blij te houden:


Tip 1: verzorg je huid met natuurlijke huidverzorging
Huidverzorgingsproducten bevatten meerdere ingrediënten. In de loop van de jaren zijn er steeds meer synthetische ingrediënten op de markt gekomen. Helaas zonder de effecten op de hormonen mee te nemen. Misschien dat 1 synthetisch ingrediënt geen schade doet maar wat als je per dag er met tientallen in aanraking komt? Gebruik daarom alleen natuurlijke huidverzorgingsproducten die echt opgebouwd zijn met natuurlijke ingrediënten.



Tip 2: Eet zoveel mogelijk biologische voeding
Onze gewassen worden vaak bezocht door vervelende insecten. Zijn tasten hele gewassen aan. Hiervoor worden vaak Unknown copy copy copy copy copy copybestrijdingsmiddelen gebruikt. Helaas worden deze bestrijdingsmiddelen steeds sterker en komen in de gewassen zelf te zitten. Vervolgens eten wij de gewassen; groente, fruit en tarwe weer op. Zo krijg je onbewust te veel bestrijdingsmiddelen binnen. Let hierop als je boodschappen doet. Koop zoveel mogelijke biologische voeding.

Tip 3: Drink je water uit een RVS beker
We hebben bijna allemaal wel een flesje water in onze tas. Er wordt steeds meer bekend over het effect van plastic op het menselijk lichaam. Wist je dat je een plastic waterflesje niet moet navullen? Gedurende het navullen van een plastic waterflesje komen er weer schadelijke stoffen vrij die een nadelig effect hebben op jouw hormoonhuishouding. Koop een RVS drinkbeker of een waterfles BPA vrij en neem deze mee in de tas. Er bestaan ook glazen drinkbekers met een beschermhoes, dit is de meest ideale waterfles.

Tip 4: Eet lekker veel groenten
Het lichaam is altijd bezig om de juiste balans tussen de vrouwelijke en mannelijke hormonen te creëren. Er kan een disbalans ontstaan door een stressperiode, slechte darmwerking of verkeerde voeding. Voeg dagelijks groene groenten zoals broccoli, asperges, bladstengels. Zij hebben de kracht om het teveel aan vrouwelijke hormonen te laten voeren via de darmen. Ze bevatten veel vezels voor Foto Els copy copyeen gezonde darmwerking.

Wil je nu na het lezen meer weten over je hormonen, invloeden op je huid en natuurlijke huidverzorging?Kom naar mijn workshop ‘100% Puur vrouw’. Ik organiseer op zondag 4 juli een interessante leuke leerzame workshop. Alle onderwerpen voor de vrouw komen aan bod. Aanmelden kan via mijn Website.

-advertenties-

-goede doel-