art.nr. 5084 2 Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Geheugenwonder Bob Slavenburg (boek)

  

Boek Slavenburg: Geheugenwonder Bob Slavenburg, Wereldkampioen Bridge 1966 Amsterdam

Of: Dagboek Van Een Groot Zwart Schaap

 

Bram Doeves heeft een boek over Bob Slavenburg (1917-1981) samengesteld vanwege Corona, Delpher en Websitekrant Zoetermeer Actief.

In de Corona-tijden stopte de actualiteit in de rubrieken, kon er worden teruggegrepen op de geschiedenis van het bridge of oude rubrieken.

Bovendien was er toen opeens Delpher waarmee 15.000.000 oude krantenpagina’s van voor ca het jaar 2000 opnieuw kunnen worden gelezen.

Bram: "Toen ben ik begonnen met oude spellen uit oude rubrieken van oud-wereldkampioen Bob Slavenburg opnieuw te publiceren op Zoetermeer Actief, waarvan ik denksportrubriekschrijver ben. Nu heb ik al zo’n 25 oude Slavenburg-spellen in ZA gepubliceerd."

Maar uit de kranten is over Slavenburg veel meer te lezen dan alleen maar bridgetechniek, omdat Slavenburg zo’n avontuurlijk leven heeft geleid. Hij is tot gevangenisstraf veroordeeld wegens belastingfraude, kort daarop werd hij in hoger beroep vrijgesproken. Maar de Belastingdienst heeft Slavenburg eerst het leven in Rotterdam en NL zuur en onmogelijk gemaakt, op 15-12-1968 vluchtte hij weg uit NL. Hij kwam in Marokko terecht en heeft vanuit Marokko zijn eigen belastingaffaire opgehelderd en hij heeft ook nog een gastarbeidersaffaire in Marokko aangezwengeld. Bovendien kwamen zo af en toe journalisten naar Marokko om zijn levensgeschiedenis in de kranten op te tekenen. Hij bleef op hoog niveau bridge spelen, maar niet meer met Hans Kreijns, met wie hij in 1966 in Amsterdam WK Paren was geworden.

Er zijn gelijkenissen tussen de belastingaffaire van Bob S en de recente Toeslagenaffaire in die zin dat de uitvoeringsdiensten van de Fiscus in NL in de praktijk heel veel macht hebben. Daardoor kan de Fiscus in fiscale zaken mensen isoleren van familie, kennissen en zakelijke relaties die dan maar gaan toegeven aan de onfrisse praktijken van deze diensten. Ook onfris? Zeker, lees het verhaal over Bob!

NBB collageDe introductie van Bob op de achterflap. Zelf heb ik Bob Slavenburg nooit meegemaakt, ik ken Bob uit de kranten. Allereerst is hij één van de weinige Nederlanders met een magisch geheugen: “things are easy to remember, hard to forget!” was zijn motto. Hij komt uit het boek tevoorschijn als een op het eerste gezicht beminnelijk man, een vrolijk type, spraakzaam, qua postuur een opvallende verschijning van bijna twee meter lang, iemand die zich in ongebonden levensstijl overal thuis voelde en al gauw het hoogste woord had, juist ook in gezelschappen waar niemand elkaar goed kende. Hij kon daarbij zijn gehoor vermaken in nagenoeg alle West-Europese talen (met name Nederlands, Duits, Engels, Frans, Spaans, Italiaans) en Arabisch, en in Europese bridgegezelschappen stapte hij van de ene taal moeiteloos over op een andere taal, puttend uit de actualiteit en anekdotes. Problemen? Problemen bestonden niet voor Bob, hij kende alle oplossingen bij voorbaat al, lang voordat iemand op het donkere vermoeden kon komen dat er toch wel weer ergens een probleem kon opduiken. Bob had daarbij en verder in alles natuurlijk overtuigend gelijk, dat moet wel het meest vermoeiend zijn geweest in de omgang met Bob.

Het minst duidelijk uit de kranten is zijn relatie met zijn vrouw, die haar Fiscus-geteisterde zenuwen tot rust moest laten komen in een instelling. Daarna zit hij in Marokko, zij in Amsterdam. Nog geen jaar later is hij in Nederland samen met een jeugdige Marokkaanse schone. Bob wordt dan ook een ongebonden levenspatroon toegedicht, inclusief een zekere ongedisciplineerdheid inzake bridge in teamverband.

Het boek gaat natuurlijk ook over de ontwikkeling van het bridge in NL. Wedstrijdbridge in NL ging pas iets voorstellen eind jaren vijftig dankzij Bob Slavenburg als bridger en vooral ook Herman Filarski, ook als schrijver. Maar iemand als Slavenburg moest alles alleen uitzoeken en dat ging na veel verloren jaren uiteindelijk beter en sneller toen hij steeds meer ging bridgen met Hans Kreijns. Hij werd wereldkampioen in 1966 op bijna 49-jarige leeftijd! Na het tijdperkje Slavenburg zakte het Nederlandse bridge weer in, totdat mensen van internationale allure: Herman Filarski, André Boekhorst en Bob van de Velde formidabele concepten en methoden gingen ontwikkelen om 30-minners van academisch niveau te gaan trainen onder leiding van het Italiaanse Bridge-fenomeen Garozzo en toen bleven de successen op wereldniveau niet uit!

Het boek is te koop bij de NBB bridgeshop, Kennedylaan 9, 3533 KH Utrecht,

Website: bridgeshop.nl/nl/, telefoon 030-2759977, prijs € 12,95.

Bram Doeves

-advertenties-

-goede doel-