Schermafbeelding 2021 04 15 om 16.30.01In onze serie ‘De Passie van …’ Brengen wij bijzondere verzamelingen, hobby’s of levenswijze van Zoetermeerders in beeld. Ditmaal de passie van: Bregje de Kort, die stenen beschildert en deze achterlaat in heel Nederland voor een gelukkige vinder.

Een beetje liefde geven

De hobby van Bregje van Kort is sinds de corona pandemie een steeds grotere passie geworden. Waar het eerst iets was wat ze puur deed voor haarzelf en dierbaren, doet ze dit nu voor iedereen, vooral om iedereen een beetje liefde te geven in deze moeilijke periode. Het hele gezin is inmiddels betrokken bij haar passie, haar twee dochters helpen mee met schilderen, haar echtgenoot helpt voornamelijk met het verdelen en neerleggen. De hobby bestaat uit het beschilderen van stenen, die het gezin overal achterlaat om de gelukkige vinder of vindster een lach om de mond te toveren.

Bregje begon met stenen schilderen toen haar zus vijf jaar geleden overleed. Speciaal voor haar graf beschilderde ze een steen met een afbeelding van een pauw, het lievelingsdier van haar zus. Sindsdien beschildert ze op de geboorte- en sterfdag van haar zus een steen, net als haar beide dochters van zes en twaalf jaar. Deze worden dan bij het graf bijgelegd. Met de eerste coronagolf besloot Bregje ook andere mensen blij te maken met haar schilderkunst.

 

Bij elke steen wordt er eerst naar de vorm gekeken

Dagelijks beschildert ze twee tot drie stenen, heel soms zelfs een stuk of vijf, maar dit ligt een beetje aan de grootte van de stenen. DeIMG 2209 ideeën voor de afbeeldingen haalt ze bijvoorbeeld van Pinterest, maar ook van de diverse Facebookgroepen waar ze met andere steenschilders samenkomt. De stenen zocht Bregje in het verleden zelf buiten op. Door het grote aantal dat ze inmiddels beschildert koopt ze tegenwoordig stenen in grotere hoeveelheden bijvoorbeeld bij tuincentra. Bij elke steen wordt er eerst naar de vorm gekeken en dan pas zoekt ze een afbeelding die erop past erbij, soms schildert ze ook naar eigen ontwerp of uit de losse pols.

 

 Onderwerp waar ik niet aan begin

Bregje schildert hele diverse onderwerpen, van dieren tot aan fantasie of juist specifiek in een thema, zoals feestdagen. Bregje: Ik ga uitdagingen niet uit de weg, als ik iets niet mooi genoeg vindt dan schilder ik er gewoon overheen. Er is eigenlijk maar één onderwerp waar ik niet aan begin, portretten van mensen of kinderen. Die moeten erg lijkend zijn en daar vind ik mijzelf nog niet goed genoeg voor.” Bregje beschildert wel stenen in opdracht of verkoopt soms een steen, de opbrengst stopt ze weer in het materiaal. Sommige verfstiften die ze gebruikt zijn behoorlijk aan de prijs, sommige kosten vijf euro per stuk.

 

Tutorial filmpjes

Momenteel werkt Bregje aan een serie stenen met afbeeldingen van dieren in geometrische vorm. Ze schildert hierbij maar een helft van het dier passend bij de vorm van de steen. Inmiddels heeft ze er ongeveer veertig geschilderd van paard tot olifant. De olifant staat op een grote steen die ruim vier kilo weegt. De stenen uit die serie blijven nog even liggen.
“Ik leg die stenen nog niet weg omdat de serie nog niet af voelt. Mensen op sociale media noemen vaak nog een dier zie ze graag willen zien. Ik zou het zonde vinden als ik door blijf schilderen terwijl ik ze ook weggeef. Dan heb ik nooit een totaalbeeld van de serie,” legt Bregje uit. Op aanvraag van andere schilders uit binnen- en buitenland maakt ze inmiddels tutorial filmpjes van de dieren die ze schildert.

De jongste dochter vindt het soms lastig als de stenen die zij erg mooi vindt, met name die met paardenafbeeldingen weggelegd worden. Schermafbeelding 2021 04 15 om 16.30.33Soms blijven die even wat langer thuis liggen, maar ze beseft dat niet alle stenen bewaard kunnen worden en snapt ook hoe leuk het is om andere mensen blij te maken. Inmiddels beschilderen beide dochters ook stenen.

 

Houden of een nieuw plekje

De stenen worden door het gezin overal achter gelaten. Soms in het parkje achter hun huis maar ook in het Bentwoud, Westerpark of het Balijbos. Maar het gezin neemt ook stenen mee op uitjes of vakantie waardoor de stenen door heel Nederland zwerven. De gelukkige vinder van een steen kan op de achterzijde lezen dat ze de steen mogen houden of zelf op een nieuw plekje mogen achterlaten. Bregje vermeldt ook de Facebookgroepen waarop mensen een berichtje kunnen plaatsen als ze een steen gevonden hebben.

Bregje: “Een reactie achterlaten is geen must, maar wel heel leuk om te lezen hoe blij mensen zijn met een gevonden steen. Soms lijkt het of mensen bepaalde stenen vinden op momenten dat ze het nodig hebben.”

Schermafbeelding 2021 04 15 om 16.28.38

Tekst: Monica Lausberg
Video: Stefan Ramdharie

-advertenties-

-goede doel-