Mooi logo RGBHet Mooi Jaaroverzicht neemt u mee langs vele activiteiten van Mooi welzijn Zoetermeer in 2017

 mooicollageZA20172e

 

Juli 2017

‘Woon je in Buytenwegh en heb je geen plannen deze zomer? Maar wil je toch iets leuks doen? Kom dan naar de zomeractiviteiten van BB4 Kids!’ Met deze tekst wierven actieve bewoners vanuit Bus 63, jeugd om deel te nemen aan allerlei activiteiten. BB4 kids verzamelde op dinsdagen en/ of donderdagen bij Bus 63 in Buytenwegh. Daar kon worden deelgenomen aan bijvoorbeeld een speurtocht, buurtpicknick, sportdag of BBQ met disco. Deelname aan de activiteiten was gratis. BB4 Kids wordt ondersteund door het Opbouwwerk van Mooi.

Veel spelletjes werden begeleid door jongeren, bijvoorbeeld de rolmodellen van Buurtwerk en de Zakgeldkanjers van Mooi.

bus63 5 bus63 4 bus63 2

 

Werkbezoek Gemeente Lelystad aan MOOI Zoetermeer

jul werkbezoek lelystad

16 collega’s van de gemeente Lelystad en Welzijn Lelystad brachten een werkbezoek aan Mooi. De aanleiding voor het werkbezoek was het stimuleren van bewonersinitiatieven op wijkniveau.

Tijdens de wandeling door de wijk gingen de collega’s uit Lelystad met opbouwwerkers van Mooi en een aantal actieve bewoners in gesprek over de buurtinitiatieven en samenwerking met Mooi.

De collega’s uit Lelystad waren zeer enthousiast over de activiteiten en  initiatieven die plaatsvinden in de wijk. Ook de manier waarop stagiaires bij Bus 63 worden gekoppeld aan inwoners bleek vernieuwend. Het werkbezoek was dan ook inspirerend voor alle betrokkenen.

 

 

Augustus 2017

 

De slotweek van Speelmeer is voor de basisschoolkinderen in Zoetermeer al jaren hét afscheid van de zomervakantie. Een hele week kunnen zij lekker spelen in de grote sporthal De Veur, zwemmen, knutselen en sporten. Vrijdag is de laatste Speelmeerdag, met het thema 'Kermis'.

 

De vaste activiteiten worden begeleid door de vele Speelmeer vrijwilligers, die de kinderen een fantastische week bezorgen. Elke dag zijn er andere knutsels die je kunt maken en is het druk bij de crea-afdeling. Ook is er dagelijks bingo en kunnen kinderen zich uitleven op de Wii of meedoen met één van de workshops. 

speelmeer speelmeer2 20170817 109949

 

Buurtbemiddeling opnieuw Plus

Buurtbemiddeling MOOI Zoetermeer DSCN0421

Buurtbemiddeling Zoetermeer kreeg in 2017 van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) opnieuw het Plus-certificaat toegekend, voor de komende twee jaar.

Het succesvolle project, gedragen door 23 vrijwillige bemiddelaars, coördinator Mariette Knoop van Mooi welzijn en woningcorporaties, politie en gemeente, helpt conflicten tussen buren onderling op te lossen.
De wens van coördinator Mariette Knoop voor 2018 is dat buren eerder zelf Buurtbemiddeling inschakelen, dan dat een kwestie op een veel later moment via bijvoorbeeld politie of woningbouw wordt doorgestuurd. "Hoe eerder de aanmelding, hoe minder de kans op escalatie of onherstelbare schade in de buurrelatie."

 

 

 

September 2017

 Virtual Reality in de strijd tegen eenzaamheid

Op 21 september opende in de raadzaal van Zoetermeer het Kom Erbij Festival (in de Week tegen eenzaamheid). Hack The Planet, Xtra  en Mooi Welzijn Zoetermeer stalen de show met een Virtual Reality presentatie waaraan Welzijnswethouder Isabelle Vugs deelnam.

Met de Virtual Reality brillen worden eenzame ouderen gestimuleerd om uit hun isolement te komen. Bijvoorbeeld door hen virtueel te tonen hoe het zou zijn om aan te schuiven bij de buurtmaaltijd.   

virtual reality  virtual reality2 
 

 

Voorlezen aan kinderen is meer dan alleen maar leuk. Kinderen leren op die manier de taal nog sneller en het prikkelt de fantasie van een kind. Om het voorlezen te promoten en ouders de gelegenheid te geven om elkaar te ontmoeten, openden deze maand twee kinderboeken café's in Zoetermeer.

Het Kinderboekencafé is opgezet door de Bibliotheek in samenwerking met andere organisaties die in de wijken Meerzicht en Buytenwegh actief zijn. In Meerzicht wordt samengewerkt met Stichting Piëzo. Daar zijn jonge kinderen en hun ouders elke dinsdag van 09.00 tot 11.00 uur welkom. In Buytenwegh werkt de Bibliotheek samen met Middin en Mooi. Daar kunnen ouders en kinderen elke woensdag van 09.00 tot 11.00 uur terecht.

20170906 111268 20170906 111270 20170906 111260

 

 

  Oktober 2017

20170915 111417

Speelgoedbank Mooi Zoetermeer hield een grote actie bij de Albert Heijn Meerzicht. Klanten konden oud speelgoed inleveren, speelgoed dat toch maar ongebruikt in de kast staat krijgt zo een nieuw leven. Kinderen mochten grabbelen in de grote grabbelton en iets leuks uitzoeken.

De Speelgoedbank wordt geleid door vrijwilligers, die het binnengekomen speelgoed nakijken en sorteren. Alle stukjes van een puzzel of spel worden nageteld, zodat al het speelgoed dat weg gegeven wordt 100% klopt. Maar als er eens een klein onderdeel ontbreekt springt vrijwilliger Teun in. Met zijn eigen 3D printer ontwerpt en print hij een nieuw onderdeel voor de puzzel of treinbaan, zodat het speelgoed weer jarenlang mee kan. Teun: "Ik vind het fijn dat ik zo iets nuttigs kan printen met de 3D printer, dat doe ik graag!"

 

20170915 111408  20170915 111409 

 

 

hulp in je buurtTijdens het Kom erbij Festival hebben Piëzo, Mooi, de wijkregisseur en Kwadraad de handen inéén geslagen. De partners zijn een ochtend in actie geweest in het winkelcentrum van Rokkeveen om vrijwilligers te werven voor hulp in je buurt. Hulpinjebuurt.nl maakt het vragen van hulp en/of het aanbieden van hulp tussen burgers onderling, mogelijk. Hulpinjebuurt.nl biedt de mogelijkheid om zelf een passende, lokale match te maken.
In buurten/wijken doen mensen dingen voor elkaar. Soms omdat het even nodig is of gewoon om wat gezelschap te krijgen. Het zijn van die kleine dingen die in de buurt al zo vaak gebeuren. Op hulpinjebuurt.nl worden vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld. Voorbeelden van klusje: wandelmaatje, tuintje opknappen, samen koffie drinken of boodschappen halen etc.

Mocht je ook iets voor een buurtbewoner willen betekenen of kunt u zelf een helpende hand gebruiken? Kijk op www.hulpinjebuurt.nl 

 

November 2017

2016 maart Cursus Netwerkcoaching foto Rob Verbunt DSC0553Netwerkmaatje

In november hield Martin van de Lustgraaf vanuit Mooi een interactieve presentatie over de netwerkmaatje-methodiek aan belangstellende vrijwilligers. Dit in het kader van de vrijwilligersacademie van ZoSamen. Het netwerkmaatje is een vrijwilliger die mantelzorgers en degene voor wie zij zorgen, ondersteunen bij het opbouwen en uitbreiden van het eigen sociale netwerk. Een sociaal netwerk geeft ons leven kleur. Door sociale contacten voelen we ons betrokken bij de samenleving, ervaren we steun, gezelligheid en waardering. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend een goed sociaal netwerk te hebben. Bij mensen in kwetsbare situaties kunnen contacten verminderen of helemaal verwateren. Juist voor mantelzorgers is het van belang om terug te kunnen vallen op de kring van mensen in hun omgeving.

TrashUre Hunt in Palenstein


treasure hunt 2Met de start van TrashUre Hunt in Palenstein komen Mooi welzijn, TrashUre Hunt en de gemeente samen om kinderen bewust te laten worden van de gevolgen van zwerfafval voor het milieu. Afval en plastic in de natuur is heel slecht, aldus Anneke Janse van Mooi.

Door middel van spelletjes en informatief materiaal wordt aan de aanwezige kinderen uitgelegd wat er met plastic en afval in het milieu gebeurt. Al gauw gaan de kinderen enthousiast op zoek om als ‘Piraten’ de ‘schatten’ te vinden en binnen de kortste keren worden plastic flesjes uit de bosjes gehaald. En worden ook kartonnen dozen, stukken tapijt en zelfs een tostiapparaat uit de naburige vijver opgevist. De mensen van TrashUre Hunt helpen net zo enthousiast mee met het afvoeren van de grote stukken afval. 

Nu is TrashUre Hunt ook in Zoetermeer actief en zullen de acties een vervolg krijgen. De zwerfvuilkanjers uit Palenstein zullen iedere twee weken aan de slag gaan voor een schoonmaakactie.

 

treasure hunt 3  treasure hunt 5 

 

  

December 2017

 Vip wordt ZoSamen

 

Verhuiskaart ZoSamen

Voorafgaand aan de naamswijziging van Vip voor vrijwilligers naar ZoSamen, richtte Vip de Zoetermeerse vrijwilligersacademie in. Dit onderdeel van ZoSamen als ‘expertisecentrum’ zorgt ervoor dat vrijwilligers zich gratis kunnen laten scholen in methodieken gericht op bijvoorbeeld communicatie, signalering of omgaan met dementie binnen vrijwilligerswerk. De vrijwilligersacademie vervangt de Vip voor- en najaarsschool en biedt het gehele jaar door trainingen en workshops.

In januari verhuist ZoSamen naar het Forum en is daar te vinden op het plein Mens en Maatschappij. ZoSamen nodigt u uit om tijdens de open dagen op 26 en 27 januari te komen kennis maken en een kopje koffie te drinken. 

Schaatsen en lavalamp bij Speelmeer

 

20171228 120588Speelmeer in de kerstvakantie varieerde van schaatsen (op kunstijs) tot het maken van lavalampjes bij de ontdekkingslab Explico Kids. Warm en koud, en alles daar tussen in, dat is echt Speelmeer! 

De kinderen staan natuurlijk de hele dag in de spotlights, maar ook de vrijwilligers die zorgen voor deze heerlijke speeldag in de vakantie genieten volop. Vrijwilligers nemen speciaal een dag vrij om bij Speelmeer te kunnen zijn. Een vrijwilligster regelde oppas voor haar dochtertje, met 9 maanden helaas nét iets te jong om zelf mee te kunnen spelen, zodat zij weer als vanouds als Speelmeer-vrijwilliger aan de slag kon. Ook bij Daniel, alweer zo'n 10 jaar geleden vrijwilliger bij Speelmeer, begon het weer te kriebelen toen zijn dochter de Speelmeer leeftijd bereikt had. Samen met zijn dochtertje bezocht hij het winterfeest en kon toen niet aan de kant blijven staan. De hele ochtend was hij in de weer om te helpen bij het zwembad.

20171228 120420 20171228 120464 20171228 120429

 

 

Mooi logo RGB

 mooicollageZA20172e

Foto's: Zoetermeer Actief en Rob Verbunt, fotocollage van André Bijkerk.

Video: Wolters Producties, Wolters Producties

Film overzicht: Anas Kattan

Dit jaaroverzicht is mede mogelijk gemaakt door Mooi welzijn Zoetermeer

-advertenties-

-goede doel-