De sleutel naar zin vinden

“Mam, heb jij mijn sleutels gezien?” De vraag wordt met enig aandringen gesteld. Mijn zoon heeft ondertussen al verschillende keren op zijn kamer, in de keuken en in de garage naar zijn sleutelbos gezocht. Daarbij rent hij de trappen op en af. Hij moet zijn sleutels vinden. “Jij hebt vast wel een idee waar mijn sleutels zijn.” Ik word stevig aangespoord om mee te zoeken.

20140325-12992Mijn naam is Ellen van Son. Naast moeder werk ik als zingevingstherapeute, een nieuw beroep in Nederland. Wat ik als therapeute doe, laat zich vergelijken met het zoeken van de sleutelbos van mijn zoon. Ik help mensen met zoeken naar sleutels, naar manieren hoe zij meer zin in hun leven kunnen ervaren. Door een gesprek, een lezing of een cursus wijs ik mensen op mogelijkheden om op een andere manier te gaan zoeken. Soms liggen sleutels op onverwachte plaatsen. “Mam, ik heb mijn sleutels gevonden.” De sleutelbos bleek uiteindelijk nog aan zijn scooter te hangen.

Op uitnodiging van Zoetermeer Actief schrijf ik deze zomer zes columns over mijn werk. Hoe help ik mensen om hun sleutels naar zin te vinden?

Henk, een man van middelbare leeftijd, zit tegenover mij. Zijn manager heeft hem naar mij toe gestuurd. Henk werkt als technisch projectleider en doet er onvoldoende aan om meer werk binnen te halen volgens zijn manager. ‘Hij moet maar leren netwerken met klanten’, zegt de manager. In de eerste gesprekken leer ik Henk kennen als een stille man, die erg betrokken is bij zijn werk. Dit werk is zijn lust en leven. Hij is teleurgesteld, boos en verdrietig tegelijkertijd. Hij voelt zich als mens miskend.

‘Achter iedere klacht zit iets dat we belangrijk vinden’ is één van de uitgangspunten van waaruit ik werk. Henk klaagt dat er aan de apparaten die in de projecten worden gebruikt onvoldoende onderhoud wordt besteed. Het thema ‘netwerken’ schuif ik tijdelijk aan de kant. “Wat kun jij doen om de apparaten beter te onderhouden?” Henk wordt enthousiast en schudt zo een plan uit zijn mouwen. Daar ligt de sleutel voor Henk om weer zin in het werk te krijgen.

Hij krijgt van mij de opdracht om niet met klanten, maar juist in zijn bedrijf te netwerken. “Overtuig je manager dat dit nodig is”, zeg ik. “Je kunt zelfs laten zien dat projecten hierdoor goedkoper kunnen worden”, voeg ik er aan toe. Henk begint nu ook in mogelijkheden te denken. “Als ik me concentreer op het onderhoud, dan heeft mijn collega Patrick meer tijd voor klanten”, zegt hij. Hier ligt de meest zinvolle oplossing voor iedereen die bij deze situatie betrokken is. Henk leert intern netwerken. Het werk wordt anders tussen Henk en Patrick verdeeld, waardoor het bedrijf meer werk krijgt.

Ellen van Son

Zingevingstherapeute

Dit is de eerste column uit de serie van zes. Ik vind het leuk als u reageert. Mijn mailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Mijn website is www.bureau-integer.nl.

-advertenties-

-goede doel-