Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Week van de werkstress.


weegschaalVan maandag 14 tot vrijdag 18 november is er de week van de werkstress. Wanneer je langdurig te maken hebt met hoge werkdruk, kan je werkstress krijgen. Dit kan vervolgens leiden tot lichamelijke of psychische klachten waardoor je niet meer in staat bent om je werk goed uit te voeren. Ik kreeg werkstress bij mijn eerste baan als ambtenaar in Zoetermeer, 25 jaar geleden. Er werden uiteenlopende en vaak onduidelijke eisen aan mij gesteld. Mijn werkomstandigheden waren verre van optimaal. Pas na wéken kreeg ik het wachtwoord voor mijn computer. Informatie die ik nodig had om mijn taken uit te oefenen, kwam maar met mondjesmaat. Geen eigen werkruimte. Dat lag ook deels aan mijzelf – als ik het lef had gehad om met mijn vuist op tafel te slaan, was mijn werkpositie mogelijk verbeterd. Maar dat is wijsheid achteraf. Na anderhalf jaar zei mijn lichaam: nu is het genoeg. Ik kreeg last van hyperventilatie en werd overspannen. Ik herstelde langzaam en gelukkig kreeg ik een andere, mij beter passende functie binnen hetzelfde ministerie.

Een andere oorzaak van werkstress kan het stellen van ‘targets’ zijn. Het behalen van een aantal doelen wordt dan al gauw belangrijker dan het resultaat. Kwantiteit gaat voor kwaliteit. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de beoordeling van bezwaarschriften bij kindertoeslagen. Een ambtenaar waarschuwde zijn bazen dat ouders vaak onterecht hard werden aangepakt. Maar zij vonden het halen van ‘targets’ belangrijker dan een eerlijk oordeel.

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Reden genoeg om hier aandacht aan te besteden. Vandaar een ‘week van de werkstress’. Deze week richt zich op het bewust worden van werkstress bij jezelf en anderen. Om dit bespreekbaar te maken. Daarnaast kan je kennis maken met nieuwe vaardigheden, tips en trucs om je eigen stressniveau beter te controleren.

Er zijn positieve ontwikkelingen. Een beweging is op gang gekomen om een ambtenaar méér te laten zijn dan ‘een dienaar van de top’. Dat hij of zij in de eerste plaats voor de samenleving is, voor ons als burgers. En dat hij/zij de ruimte en de tijd krijgt voor een eigen, kwalitatieve inbreng bij het oplossen van vraagstukken, bezwaren en problemen. Dat kan onder meer door het recht op die ruimte vast te leggen in een ambtelijke code. Beroepsverenigingen van uitvoerders en vakbonden krijgen een rol bij het opstellen en bewaken van het nakomen van de code.

Blogschrijver Koert Vrijhof

 

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

-advertenties-

-goede doel-