bitterzoetvaart 1De betekenis van de Zoetermeerse straatnamen is vaak zeer verrassend. In 'Straat in beeld' gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Bitterzoetvaart in Seghwaert.

 

bitterzoetvaart 2 bitterzoetvaart 3

 

Betekenis van de straatnaam uitgelegd:

bitterzoet

Bitterzoet is een plant die behoort tot de nachtschadefamilie. De plant is ook bekend onder de volksnamen dolbessen-hout, elf-rank, hoe-langer-hoe-liever, klimmende nachtschade en qualster. De Latijnse naam is Solanum dulcamara.

Bitterzoet kan een lengte bereiken van 4 meter, maar meestal blijft het bij een meter of twee. Tijdens de groei wikkelt deze plant zich om andere planten. De bloemen zijn 1 tot 1,5 cm groot en blauw-paars van kleur. De bloeiperiode is van juni tot september, vaak in groepjes of trosjes van 3 tot 20 stuks. De bessen verkleuren van groen naar geel naar rood en zijn eetbaar voor vogels, maar giftig voor mensen.

Van nature komt de plant voor in Europa en Aziƫ, maar bitterzoet is ook wijdverspreid in Noord-Amerika. Dit komt omdat de plant zich op vele bodems thuisvoelt.

In oude volkswijsheden werd van drie bitterzoetbladeren, gemengd met 100 gram lijnzaadmeel en gekookt in een liter rode wijn een papje gemaakt om steenpuisten te genezen. Een overdosis van dit papje leidde tot verlies van spraak, omdat ook de bladeren giftig zijn.

Ook bij de oude Egyptenaren werd de plant al gebruikt, waarschijnlijk voornamelijk voor rituele handelingen. Bij Toetanchamon is bijvoorbeeld een ketting van de bessen van bitterzoet gevonden.  In Duitsland hingen boeren bitterzoet om de nek van hun vee om het te beschermen tegen kwade geesten. Bitterzoet behoort dan ook tot de heksenkruiden.

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

-advertenties-

-goede doel-