Le corbusierlijn 3U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.

Deze week: Le Corbusierlijn in Noordhove.

Le corbusierlijn 1 Le corbusierlijn 2

Betekenis van de straatnaam
Le Corbusier, geboren als Charles-Édouard Jeanneret-Gris, was een Zwitsers-Frans architect en stedenbouwkundige. Hij had veel invloed en betekenis binnen zijn werkveld en werd ook wel de ‘architect van de 20e eeuw’ genoemd. Zijn werk werd door velen geprezen, maar hij kreeg ook veel kritiek. Critici vinden hem verantwoordelijk voor de architectuur en de zielloosheid van de moderne stedenbouw. Lijnrecht daartegenover staan de meningen van sommige architecten en kunstkenners; zij vergelijken zijn genialiteit met die van Michelangelo of Picasso.

In totaal heeft Le Corbusier vijfenzeventig gebouwen in twaalf landen gebouwd, nam hij deel aan meer dan veertig stedenbouwkundige projecten, maakte hij ruim achtduizend tekeningen, vierhonderd schilderijen en veertig sculpturen, schreef hij meer dan veertig boeken en publiceerde honderden artikelen.

Rond 1917 vestigde hij zich in Parijs en nam de naam Le Corbusier aan, waar zowel de naam van zijn voorvader Lecorbésier als de naam van de schilder Le Fauconnier in doorklinkt.

 

Le Corbusier 1933

Charles-Édouard Jeanneret-Gris Le Corbusier

Zwitserse bankbiljetten

De beeltenis van Charles- Édouard-Jeanneret-Gris Le Corbusier werd gebruikt om de Zwitserse bankbiljetten van 10 Zwitserse francs te illustreren.

CHF10 8 front

De jaren 20
In de constructies van Maison Cook in Parijs (1926) en de Villa Savoye in Poissy (1929) zette Le Corbusier deze huizen op vrijstaande kolommen; de begane grond werd, op een toegangsportaal en een garage na, vrijgehouden. De laatstgenoemde villa wordt ook de tempel van het machinetijdperk genoemd, vanwege de uitzonderlijke manier waarop de verkeersfunctie zichtbaar wordt gemaakt.

Corbu weissenhof lores

Weissenhofsiedlung Stuttgart Le Corbusier

 

petite maison

Villa 'Le Lac' in Corseaux, Switzerland, gebouwd door Le Corbusier voor zijn ouders in 1923. Dit is een uitzicht vanuit de tuin naar de voorkant van het huis.

Meer informatie
Op Wikipedia leest u meer over Le Corbusier.

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

Door: Dorien Makkink

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-