TongaU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.
Deze week: Tonga in Oosterheem.

 

Tonga2 Tonga3

 

Betekenis van de straatnaam
Tonga, dat officieel Koninkrijk Tonga heet, is een eilandengroep en land in Polynesië. Het land bestaat uit 170 eilanden en beslaat in totaal ongeveer 700.000 vierkante kilometer van de Grote Oceaan. Tonga ligt circa 700 kilometer ten zuidoosten van Fiji en ongeveer 2000 kilometer ten noordoosten van Nieuw-Zeeland. Van de 170 eilanden zijn er 36 permanent bewoond. De eilanden zijn opgedeeld in drie groepen: Vava'u, Ha'apai en Tongatapu. In 1875 voegde Koning George Tupou I de eilandgroepen samen tot Tonga.

Tonga-kustlijn

 

Achtergrondinformatie

Tonga-kaartNaar aanleiding van archeologische opgravingen wordt vermoed dat de eerste bewoners op de eilanden zo'n 6000 jaar geleden van de Santa Cruz-eilanden kwamen. Deze volkeren maakten deel uit van de grote Lapita-migratie. 1000 Jaar lang leefde, zeilde en voerde dit volk oorlog in het gebied wat nu Tonga, Samoa en Fiji heet voordat ze Tahiti en de rest van de eilanden in Oceanië ontdekten.

In de 12e eeuw waren de Tonganen, en hun opperhoofd Tu'i Tonga, bekend in de hele regio, waardoor sommige geschiedkundigen het in deze tijd over het Tongaanse Rijk hebben. In de 15e en 17e eeuw woedden verschillende burgeroorlogen op de eilanden. In deze tijd deden de eerste Europeanen Tonga aan.

De Nederlandse ontdekkingsreizigers Willem Cornelisz Schouten en Jacob le Maire waren in 1616 de eerste Westerlingen die aanlegden op Niuatoputapu, een van de noordelijke eilanden. Ze werden als ontdekkingsreizigers opgevolgd door Abel Tasman die Tongatapu en Ha'apai aandeed in 1643. In 1773, 1774 en 1777 bezocht ook James Cook het eiland. In 1797 vestigden de eerste Britse missionarissen zich op de eilandengroep.

Tonga werd samengevoegd tot een Polynesisch koninkrijk door een jonge krijger, strateeg en begaafd spreker: Taufa'ahau. Hij kreeg de titel Tu'i Kanokupolu, maar werd tot ‘King George’ omgedoopt. In 1875 verklaarde hij met de hulp van missionaris Shirley Baker Tonga een constitutioneel koninkrijk. Hij stelde een aantal wetten vast en gaf tegelijkertijd de stamhoofden minder macht. Tonga werd een beschermde staat onder de Britse kroon door de Vriendschapsovereenkomst van 18 mei1900. Deze status werd in 1970 beëindigd naar aanleiding van een overeenkomst die de derde monarch, Koningin Salote, had gemaakt voor haar overlijden. Tonga werd in 1970 lid van de Commonwealth of Nations. In 1999 werd het land lid van de Verenigde Naties.

Alhoewel Tonga in aanraking kwam met koloniale machten heeft het nooit het eigen bestuur verloren - een feit dat Tonga uniek maakt in deze regio. De bevolking bestaat voor 99 % uit Polynesiërs. Een niet onaanzienlijk deel hiervan woont als gevolg van het ontbreken van werkgelegenheid in het buitenland. De officiële talen zijn Tongaans en Engels. Driekwart van de bevolking is protestant, de rest is katholiek of anglicaans.

 

Meer informatie
www.thekingdomoftonga.com

www.infoplease.com/country/tonga.html

nl.wikipedia.org/wiki/Tonga

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld


Door: Leo Hoekstra

 

-advertenties-

-goede doel-