cornelis boslaan 001Weet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Cornelis Boslaan in Palenstein.

De Cornelis Boslaan is een straat in de wijk Palenstein, wijk 22. De straat ligt in een deel waar de straten vernoemd zijn naar mensen die in de geschiedenis van Zoetermeer iets hebben betekend. Het is een parallelweg van de Van Aalstlaan. Hij gaat aan de ene kant over in de Willem van Cleeflaan en aan de andere kant in de Johan van Bourgondiƫlaan.

 

 cornelis boslaan 004  cornelis boslaan 003

Cornelis Leonardus Jacobus Bos

Cornelis Bos copy copyDe naamgever van de straat is Cornelis Leonardus Jacobus Bos. Hij werd geboren op 19 januari 1840 als zoon van Jacobus Bos (burgemeester) en Hadewiena van Beek en overleed op 26 augustus 1917. Hij was burgemeester van Zoetermeer (1894-1912) en Zegwaart (1882-1917). Hij was tevens gemeentesecretaris en raadslid. Hij volgde op 25 juli 1894 burgemeester H.J. Augustijn op.

Secretaris Cornelis Leonardus Jacobus Bos wordt in 1882 benoemd tot burgemeester van Zegwaart. Hij was behalve secretaris vanaf 1870 ook gemeenteontvanger van Zegwaart. Omdat dit beroep niet samen met dat van burgemeester mag worden uitgeoefend, wordt de Zoetermeerse notaris Hendrik van Hamersvelt als ontvanger benoemd. C.L.J. Bos blijft wel ontvanger van Benthuizen, waar hij al sinds 1866 de penningen beheert, tot hij ook daar in 1883 burgemeester wordt. Zijn Zegwaartse burgemeesterschap duurt tot zijn overlijden in 1917, dat van Benthuizen tot 1903. Daarnaast is hij ook nog burgemeester van Zoetermeer tussen 1894 en 1912. Zijn zoon Frederic uit zijn tweede huwelijk volgt hem op als burgemeester van Zoetermeer, maar burgemeester van Zegwaart blijft Cornelis Bos tot aan zijn overlijden.

Net als zijn vader is Cornelis ook ambachtsheer van Zoetermeer. Al vanaf de 13e eeuw zijn Zoetermeer en Zegwaart ambachtsheerlijkheden, bestuurd door een ambachtsheer. En hoewel in 1848 de zogeheten heerlijke rechten van de ambachtheren en -vrouwen, definitief zijn afgeschaft heeft Zoetermeer tot op de dag van vandaag een ambachtsheer, De heer R.R. Visser.

In 1872 laat Cornelis Bos het latere Oude Huis bouwen, waar hij met zijn gezin gaat wonen. In Nederland is hij bekend als oprichter van de Zoetermeerse afdeling van het Groene Kruis en voorman van de Liberale Staatspartij. Hij wordt benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw in 1904. Hij is 2 keer getrouwd en kreeg 11 kinderen. 

Ambtswoning copy

Tekst: Marije Ronteltap
Bron: De vroedste en de gegoedste - Gemeentebestuurders van Zegwaart en Zoetermeer 1817-1998 van J.P. Rijnsburger  en www.oudsoetermeer.nl

Ambachtsheren van Zoetermeer: Zoetermeerse-geschiedenis-de-ambachtsheren

Foto's straat: Guus Pauwels

-advertenties-

-goede doel-