20130728 16676U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: Theo Thijssenhove  in de wijk Buytenwegh.

20130728 16680  20130728 16682 

Betekenis van de straat

TheoThijssenTheodorus Johannes (Do) Thijssen was een Nederlands schrijver, onderwijzer en socialistisch politicus. Hij is geboren in 1879 in het Amsterdamse middenstandsmilieu waar zijn vader als schoenmaker werkte. Hij heeft het als kind niet makkelijk gehad toen zijn vader op zijn 8e overleed. Doordat zijn moeder een kruidenierswinkel begon kon zijn familie de eindjes aan elkaar knopen, maar hij en zijn broer moesten in hun vrije tijd behoorlijk meewerken. Dankzij een rijksbeurs voor zéér knappe leerlingen en de opofferingsgezindheid van zijn moeder, kon hij op 14-jarige leeftijd dóórleren voor onderwijzer. Hier is hij voor het leerlingenblad gaan schrijven. Toen hij klaar was met de studie is hij op zijn 18e weer bij zijn moeder, broers en zussen gaan wonen. Bijna een kwart eeuw heeft hij vervolgens als onderwijzer gewerkt. Ondertussen is hij wel door blijven schrijven. hij heeft kinderboekenrecensies gedaan, maar heeft uiteindelijk met een collega een eigen blad opgericht, voor meer waardering en maximale autonomie voor de gewone klasseonderwijzer. Later is hij zijn eerste roman gaan schrijven.

 

Uiteindelijk is hij bij de Bond van Nederlandsche Onderwijzers (BvNO) lid van het hoofdbestuur en mederedacteur van het bondsblad geworden. Daarnaast ontfermde hij zich over het nieuwe pedagogische weekblad. Voor dit blad werkte Thijssen een aantal losse schetsjes uit over de belevenissen en fantasieën van een schoenmakerszoon uit de Jordaan uit tot een doorlopend verhaal. Dit verscheen van 1921 tot 1922 in het blad en werd daarna uitgegeven als 'Kees de jongen' (Bussum 1923). Dit is zijn meest bekendste werk geworden, waarvan Thijssen altijd heeft volgehouden dat het geen autobiografisch werk zou zijn. Toch vertoont het verhaal veel gelijkenissen met zijn eigen leven. Theo Thijsen schreef ook een kinderboek: 'Jongensdagen'.

Als ex-vakbondsbestuurder werd Thijssen na de Februaristaking van 1941 door de Duitsers gearresteerd. Daar zat hij enige tijd vast in het Huis van Bewaring aan de Amstelveenseweg. In december 1943 werd hij kort achtereen door verschillende ernstige ziektes getroffen en stierf aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij is 54 jaar oud geworden.

De vroegere Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur (de P.C. Hooftprijs voor kinderboeken) heet sinds 1988 de Theo Thijssenprijs.

Tekst: Shirley Weemeijer

Bronnen:

https://www.theothijssenmuseum.nl/theo-thijssen/biografie

https://nl.wikipedia.org/wiki/Theo_Thijssen

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

-advertenties-

-goede doel-