vlasakker 001U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: Vlasakker in Seghwaert.

 

vlasakker 002  vlasakker 004 

Betekenis van de straatnaam
Vlas is een plant waarvan lijnzaadolie en linnen van gemaakt worden. 800px BreakingFlax

Achtergrondinformatie
Van de plant genaamd vlas valt een hoop te verkrijgen. Zo kan er lijnzaadolie uit gewonnen worden welke in schoonmaakmiddelen zit en gebruikt wordt om netten en hout te conserveren en is het een bestandsdeel in diverse verfsoorten. Vroeger werd het in speciale zogeheten oliemolens gewonnen uit de zaden van de vlasplant maar hedendaags gebeurt dit machinaal.

Naast olie valt er ook linnen uit de plant te halen. Linnen is een textielvezel die al zo’n zesduizend jaar geteeld wordt. Er wordt onder andere kleding, tafelkleden, boekenruggen en schildersdoeken van gemaakt. Tot in de achttiende eeuw was de vlasvezel in Europa naast wol de belangrijkste grondstof voor textiel, maar in de negentiende eeuw is hij als zodanig verdrongen door katoen.

In Europa is de vezelvlasteelt voor linnen geconcentreerd in Zuid-Nederland (Zeeuws-Vlaanderen), België en Noord-Frankrijk. In Koewacht in Zeeuws-Vlaanderen ligt tevens het Museum 't Vlasschuurken.

Meer informatie
De teelt en verdere verwerking van vlas – VVV Zeeland – Youtube
https://www.youtube.com/watch?v=ThCIyrIHcqA
Van vlas tot verf – Amsterdam Airport Schiphol – Youtube
https://www.youtube.com/watch?v=Z15Z5orU_j0
Vlas Wikipedia
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlas_(gewas)
Linnen Wikipedia
https://nl.wikipedia.org/wiki/Linnen
Lijnzaadolie Wikipedia
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijnzaadolie

 

Zie voor een overzicht van alle straten:
Straat in beeld

Door: Tom Blok

 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-