De Ruyterstraat 3Weet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de De Ruyterstraat in de wijk Dorp.

 

De Ruyterstraat 1  De Ruyterstraat 2 

 

Betekenis van de straatnaam

De De Ruyterstraat verwijst naar Admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter, een zeeheld uit de Nederlandse geschiedenis. 

522px Bol Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter is een van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Velen zien hem als de grootste admiraal van zijn tijd. Hij werd geboren in Vlissingen, 24 maart 1607 en stierf in de Baai van Syracuse, bij Sicilië, op 29 april 1676. Hij vocht mee in de eerste drie Engels-Nederlandse oorlogen en werd in 1665 door toedoen van raadpensionaris Johan de Witt in de rang van luitenant-admiraal benoemd tot opperbevelhebber.

De Ruyter was afwisselend in dienst van de staat en van reders, en was zelfs een tijdlang als zelfstandig ondernemer actief in de walvisvaart. De Ruyter begon zijn carrière als eenvoudig Zeeuws zeeman. Rond zijn dertigste had hij zich opgewerkt tot kapitein, eerst in dienst van het koopmanshuis Lampsins varend, later als eigen meester. Dat De Ruyter al jong onverschrokken was, zou bewezen worden doordat hij als knaap van tien jaar tijdens bouwwerkzaamheden de torenspits van de Grote kerk van Vlissingen beklom en aan de buitenkant weer afdaalde. Natuurlijk werden dergelijke verhalen weleens aangedikt maar De Ruyter werd tijdens zijn loopbaan door de admiraliteiten van de Republiek en door vreemde vorsten onderscheiden voor zijn daden. In Denemarken werd hij in de adelstand verheven (ridder, 1660) en in Spanje werd hij postuum "Hertog de Ruyter".

BijzonderhedenVlissingen05

- De Ruyter’s vlaggenschip heette de Zeven Provinciën en was vernoemd naar de zeven zogenoemde 'provinciën' of gewesten die zich bij de Unie van Utrecht (1579) samen met een aantal steden en Landschap Drenthe aaneensloten als een informele confederatie in de opstand tegen Filips II van Spanje.
- 2007 was het Michiel de Ruyterjaar. Door heel Nederland deden scholen mee met speciaal lesmateriaal, waren er speciale tentoonstellingen en werd er zelfs een speciale herdenkingsmunt gemaakt. Het zogeheten Michiel de Ruyter Vijfje was een zilveren munt met daarop aan de ene kant toenmalig Koningin Beatrix en de andere kant Michiel de Ruyter met de tekst “Onze parel, hun schrik.”
- In 2015 werd er ook een film gemaakt over Michiel de Ruyter door regisseur Roel Reiné en met Frank Lammers in de hoofdrol. Er werden twee versies gemaakt. Eén montage kent alle scènes zoals ze in de geschiedenisboeken omschreven staan inclusief al het geweld van dien, de andere montage is meer gericht tot en met de leeftijd van twaalfjarige kijkers.

Verder lezen:

- Michiel de Ruyter Wikipedia
https://nl.wikipedia.org/wiki/Michiel_de_Ruyter
- De Zeven Provinciën
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeven_Provinci%C3%ABn_(vlaggenschip_1665-1694)
- Michiel de Ruyter Film Wikipedia
https://nl.wikipedia.org/wiki/Michiel_de_Ruyter_(film)
- Officiele Trailer Michiel de Ruyter - Youtube
https://www.youtube.com/watch?v=j21t1i_SiKI

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

Door: Tom Blok

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-