kindvversteeg1

kindvversteeg2U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek straat in beeld, hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week nemen we een kijkje bij het  Kinderen van Versteegplein in de wijk Driemanspolder.

Betekenis van de straatnaam uitgelegd:

De 'Kinderen van Versteeg' hebben nooit echt bestaan, het is een codewoord uit de Tweede Wereldoorlog.

kindvversteeg3De spoorwegstaking van 1944 was een nationale staking van het Nederlandse spoorwegpersoneel, die duurde van september 1944 tot de bevrijding in mei 1945. Op 17 september 1944 riep de Nederlandse regering op verzoek van de geallieerde legertop op tot een Spoorwegstaking. De staking moest ervoor zorgen dat het Duitse leger het moeilijk zou krijgen. Zo zouden de Duisters troepen en materialen lastiger kunnen verplaatsen naar Arnhem, Nijmegen en Eindhoven, waar de geallieerden op die dag het offensief Market Garden zouden beginnen. Op Radio Oranje werd deze staking bekend gemaakt met het codebericht  'De kinderen van Versteeg moeten onder de wol’. Daarna legden 30.000 personeelsleden het werk neer.

 

Achtergrondinformatie

  •  De Duitsers hadden gewaarschuwd dat de staking de voedselvoorziening in gevaar zou brengen. Helaas kregen zij gelijk. Veel gebieden in west Nederland leden onder de Hongerwinter. Het staat echter ook vast dat de staking de Duitse oorlogsmachine heeft gehinderd en een stimulans betekende voor het Nederlandse verzet.

  

Verder lezen/bronnen:

Wikipedia

De oorlog

Locatie:

{phocamaps view=map|id=28}

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

 

Kelly Need

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-