Hulkwerf4U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.

Deze week: Hulkwerf in De Leyens

Hulkwerf3 Hulkwerf1

 

hulken hamburg-1500Betekenis van de straatnaam

‘Hulk’ is niet  een verwijzing naar de groene krachtpatser in de strip en film, maar naar een transportschip met een ronde bodem. Het schip werd voor het eerst gemaakt in de achtste eeuw. Het werd door de eeuwen heen steeds weer verbeterd, zoals de toevoeging van een stevenroer in de 13e eeuw. In de 14e eeuw werd het schip steeds groter gebouwd, waarmee het wedijverde met de Kogge van die tijd. In de 15e eeuw had het schip een laadvermogen van 300 ton.

 

 

Achtergrondinformatie

Hulk1De term Hulk werd steeds vaker gebruikt voor allerlei typen grote schepen die naar verre landen voeren. In 1778 werd de Hulk gebruikt om Britse gevangenen te vervoeren naar de strafkolonie Australië. Ze gebruikten de oude versleten schepen hiervoor en deze kregen de naam ‘convictships’ ofwel 'schip voor veroordeelden'. Aan de andere kant van de oceaan werden de schepen vervolgens gebruikt als gevangenis en veranderde de naam naar ‘prisonhulk’, of 'gevangenisschip'. Deze gevangenissen zijn gebruikt geweest tot het einde van de 19e eeuw.

De term ‘Hulck’ werd ook wel gebruikt voor het overslaan van zware goederen.

Vanaf de 15e eeuw werden er Hulken gebouwd met meer dan één mast. Het voor- en achterkasteel werd uitgebreid tot één of zelfs twee verdiepingen.

Hulkwerf2Meer informatie

nl.wikipedia.org/wiki/Hulk

vaartips.nl/zeevaart

hanze/economieschepen

 

  

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

 Door:  Mark Neijssel, foto's Kees van Veen

Overzicht Nieuwbouw

Woningbouw Voorweg Noord

Straat in beeld

Timmermanshove

Bibliotheek

bibliotheek zoetermeer

Gemeentelijke instellingen

Stadhuis logo forum

De weg vinden

kaart Zoetermeer

Nieuwsarchief

archief

Noodhulp

112-logo

-goede doel-