schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: NK schaken 1996 

 In 1996 was het voor de laatste keer dat de Uitgever Wolters-Kluwer optrad als hoofdsponsor van het toernooi dat in de Balie in Amsterdam werd gehouden. Het voorafgaande jaar leek duidelijk te hebben aangetoond dat de “oude garde” een grote stap achterwaarts moest doen voor de “jonge runners-up”. Zou het toernooi dus weer vooral een strijd worden tussen titelhouder Sokolov en Piket, of zou Timman toch nog roet in hun eten kunnen gooien? Timman begon het toernooi voorzichtig met twee remises, maar dat was altijd nog beter dan de nederlaag waarmee Sokolov al in de eerste ronde werd geconfronteerd. Ivan Sokolov was woedend op zichzelf na zijn blunder tegen John van der Wiel (flits 1). Maar na zijn twee remises bleek Jan Timman in blakende vorm, hij won 7 partijen tegen schakers die moeite hadden om de hele partij lang de beste zet te vinden tegen Timman, die de fouten die toch kwamen, bekwaam afstrafte. Vooral de winnende combinatie van Jan Timman tegen Paul van der Sterren was een juweeltje (flits 2)! Sokolov bleef als enige in het spoor van Jan Timman, Jeroen Piket wist maar drie partijen te winnen, te weinig om voor een topplaats in aanmerking te komen. John van der Wiel en Friso Nijboer eindigden nog vóór Piket. De elfde ronde was nog heel spannend. Alleen Sokolov kon Timman nog van de eerste plaats afhouden. Met een punt achterstand moest hij winnen en Timman verliezen en dan zou er nog een beslissingsmatch van vier partijen volgen. Piket speelde in de laatste ronde tegen Timman en wilde er nog een echte partij van maken. Hij kwam beter te staan en wist met zijn toren de stelling van Timman binnen te vallen. Timman antwoordde met een tegenaanval die hem fataal werd. Aangezien Sokolov zijn laatste partij had gewonnen, volgde nog de 4 partijen-match die Jan Timman met 2,5-1,5 won. Zo was Jan Timman toch maar weer de NK 1996 geworden! De eindstand, eerste vijf: 1. Jan Timman; 2. Ivan Sokolov, beiden 8,5/11; 3. John van der Wiel en Friso Nijboer 7,5; 5. Jeroen Piket 6,5.

                                                   

                                   Na c7?                                         Na b4?
Sokolov Ivan Van der Wiel John 26.c7 Van der Sterren Paul Timman Jan H 27.b4

 

Ivan Sokolov (2665) – John van der Wiel (2535) 0-1. NK 1996. …Txb7 en 0-1, want bijv. Dxb7 De4; f3 Dxe2; Tf2 Le3, enz.

Paul van der Sterren (2535) – Jan Timman (2620) 0-1. NK 1996. … Tg8!; Kh1 cxb4; Lxb4 Dxf4 en 0-1, want bijv. exf4 Lxe4+; dxe4 Txd1+; Txd1 Lxb4 met beslissend materieel voordeel.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-