schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Hoogovens 1991, nogmaals John Nunn

 In 1991 kwamen er ongeveer 1500 schakers op Hoogovens af. De grootmeesters van de hoogste GM-groep zijn steeds jonger. Titelverdediger John Nunn (35) is tot zijn verbazing de oudste van deze groep. Acht van de veertien schakers van deze groep zijn niet ouder dan 26. Joël Lautier (17) is de jongste en Michael Adams is twee jaar ouder. De Nederlandse inbreng is beperkt tot NK Jeroen Piket en John vd Wiel. Jan Timman speelt in Sarajevo een kandidatenmatch tegen Robert Hübner. Beide genoemde Engelsen wonnen in de eerste ronde. John vd Wiel bracht tegen Adams een pionoffer waarvan hij al 5 zetten later spijt had. Jeroen Piket hield de Rus Alexander Khalifman (25) op remise. Khalifman wordt als één der favorieten beschouwd. In de tweede ronde wonnen de Engelsen opnieuw, ook Piket won heel fraai van Salov (flits), maar Khalifman verloor van Hansen (Denemarken). Vervolgens speelde Piket remise tegen Nunn, en Adams verloor van Sokolov. Khalifman miste een winstvariant tegen Salov die met remise ontsnapte. Piket is intussen met zijn rating van 2550 na Timman de hoogst genoteerde Nederlander op de wereldranglijst. In de vierde ronde speelde hij remise tegen John vd Wiel. In de vijfde ronde komt Salov op stoom met winst tegen Nunn en Hansen kwam aan de leiding door een fraaie winst op Olafsson. Piket deelde het punt met Lautier (3/5). Maar Nunn pakte in de zesde ronde de leiding terug van Hansen door van hem te winnen. Voor de rest weer remises in de kopgroep behalve voor Seirawan die zijn tweede zege behaalde en nu ook 4/6 heeft. Op zijn 22e verjaardag boekte Piket winst op Seirawan en met een weekendhalfje erbij staat hij nu met 5/8 op de gedeeld tweede plaats, nu achter koploper Adams met 5,5/8. “Piket op weg naar nieuwe mijlpaal” kopte het AD na nog een winst in de volgende ronde op de IJslander Olafsson. Daarmee doelend op het naderen door Piket van de “magische” ratinggrens van 2600! Vervolgens klopte Piket in ruim een half uur medekoploper Adams! Piket alleen aan de leiding met 7/10. Echter, in de elfde ronde kwamen Piket en zijn tegenstander beiden in tijdnood, werd het vluggeren, en met de winst voor het grijpen beging Piket een blundertje: verlies helaas. Toch staat hij nog samen met Nunn aan de leiding met 7/11. Maar de ronde daarop kwam Piket zijn inzinking niet meer te boven, hij ging mat tegen Fedorowitz. Nunn won. Nadat Piket nog een remise speelde in de laatste ronde werd hij nog gedeeld zesde.

De eindstand: 1. Nunn 8,5/13; 2-5. Adams, Hansen, Tsjernin, Khalifman 8; 6-8. Piket, Salov, Seirawan 7,5; 9. Vd Wiel 5,5; 10-12. Fedorowitz, Kozul, Lautier 5,0; 13. Sokolov 4,5; 14. Olafsson 3.

 

                                 Na Pe2                                                           na Tdd1
Salov Valery Piket Jeroen HO91 Olafsson Helgi Hansen Curt HO 91

 

Valery Salov (2645) – Jeroen Piket (2550) 0-1. Veel verdedigers (5) en evenveel aanvallers na Pxe4!; Pe1 Pexg3; Pxf4 (?) Pxf4+; Dxf4 Ph5+ en 0-1, bijv Dg3 of? De4+; Kh2 Pxg3, enz.

Helgi Olafsson (2590) – Curt Hansen (2565) 0-1. Hansen valt alles aan en zou nog een kwaliteit komen voor te staan in gewonnen positie: Lb4!; Df2 Pe3; Td3 e4; Txe3 dxe3; Pxe3 Ld2! En 0-1 bijv Tf1 of? Lxe3; Dxe3 Td1; Df2 Dxf1; Dxf1 Txf1; Kxf1 exf3, enz. 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-