bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Wereldkampioen Bridge en Dammen Pierre Ghestem

  

Medio november 1956 begon het WK dammen in Nederland. Voor het eerst zou een niet-Europeaan, de Canadees Marcel Deslauriers, de wereldtitel grijpen. Een weekje eerder, op 3-11-1956, besteedde daarom Herman Filarski in zijn bridgerubriek in het Nieuwsblad van het Noorden, eens aandacht aan het fenomeen (Fransman) Pierre Ghestem. Nadat Pierre vlak na WO2 wereldkampioen dammen was geworden, stapte hij in 1948 over op bridge en slaagde hij erin om met het Franse team ook het wereldkampioenschap viertallenbridge te veroveren. Pierre is nog steeds uniek: nog steeds is niemand anders wereldkampioen geworden in twee (of zelfs drie) van de drie “traditionele” denksporten (het schaken, dammen en bridge)!  

Opvallend voor Ghestem was het juist afspelen van de moeilijkste spellen. Waar een ander al moeite zou hebben om een complex spel met Open Kaart goed aan te pakken, wist Pierre dit vaak genoeg met Dichte Kaart perfect te doen. Zoals in het volgende spel, gespeeld tijdens het Europees Kampioenschap in Stockholm in 1956 tegen Libanon.

Noord/Allen

Pierre Ghestem

 

Noord en Oost pasten, en Ghestem opende als Zuid met 1 klaveren. West doubleerde, Noord 1 ruiten, Oost paste, Zuid 1 schoppen, West paste, Noord 2 schoppen, Zuid 4 schoppen, niet bepaald een bang uitgevallen bod van Pierre.

West kwam uit en maakte ruitenheer, en speelde klaverenvrouw na. Als u met Open Kaart dit spel probeert te winnen, zult u tot de ontdekking komen dat het niet juist is om vroegtijdig troef te gaan spelen. Er moeten namelijk drie troeven blijven liggen om daarmee twee klaveren en één harten – de verliesslagen van het Zuidspel in Noord – te kunnen aftroeven. Ghestem had dat alweer vooraf ingezien. Na het innen van klaverenvrouw speelde hij in slag drie klaverenboer na. West troefde in en speelde een kleine ruiten na, getroefd in Zuid. Pierre blijft nog steeds van de troeven af, speelt driemaal harten en de laatste hartenslag afgetroefd in Noord. Noord komt met ruiten terug, getroefd in Zuid. Zuid komt weer met klaveren, en het is nu duidelijk in open kaart te zien dat West alleen nog zijn troefheer gaat maken, waarna Pierre in dit problematische spel tien slagen maakte (via de cross-ruff-methode, het over en weer in troeven) voor een score van 620 voor Frankrijk. Het zal u niet verwonderen dat de Libanezen in de andere kamer met ook schoppen als troef slechts negen slagen wisten te maken.

Naar Herman Filarski, Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-