BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week een bridgecolumn over Joke van Schilt en Ronald Vedder die de zomercompetitie BC Kontrakt winnen.

Er hebben 174 bridgers meegedaan aan de daarmee zeer succesvolle zomercompetitie van BC Kontrakt, maar veelal niet aan alle 10 ronden. Zo deden er 92 bridgers mee aan de laatste ronde op 19-8-2014. In de eindstand komen veel namen voor van bekende bridgers uit Zoetermeer en uit de regio Delft. Op de eerste vier plaatsen eindigden: 1. Joke van Schilt & Ronald Vedder (62,39%!), 2. Christa Geraedts & John Schalen (59,98%), 3. Marion Fokké & Dennis Fokké (59,71%), 4. Helen Speicher & Ruud Kamphuis (59,59%). Een spel waarop de kampioenen een hoge score bereikten, was spel 14, waarop aan 18 van de 23 tafels 3SA werd geboden. Meestal werd het contract precies gehaald, maar Joke van Schilt & Ronald Vedder en ook Jos van Schilt & Rob Voerman maakten een slag extra en kwamen daardoor op een op een percentage uit van 97,73%. Mogelijk maakten zij deze overslag met de “Chinese snit”. Hiertegenover werd dit spel éénmaal 2 down gespeeld en dat leverde Henk van Dijk & Anke Scholing een top van 100% op.

Spel 14 Oost/Niemand  Biedverloop bij Prof Jack obv vijfkaart hoog
 BR Kontrakt BR kontrakt 2 

Dit biedverloop zal aan heel wat tafels zijn voorgekomen. Het doublet is een heel exact informatiedoublet. Oost begon te passen, heeft dus geen opening, maar toch wel 10 punten met twee vierkaarten in de ongeboden kleuren, maar West is te zwak om op 3-niveau bij te bieden. Noord en Zuid hebben beide openingskracht en komen dus heel gebruikelijk op 3SA uit; er is wel een fit in ruiten, maar 3SA lijkt vaak aantrekkelijker dan het vergelijkbare 5♦.

Afspel: de Chinese snit?

De twee keer gemaakte enkele overslag is bijzonder, want het is in eerste instantie niet goed te zien waar de overslag vandaan moet komen, omdat OW toch heel gemakkelijk ♥AH, ♠H en ♣H kunnen maken; en de ♦V of de ♦T zal er wel de oorzaak van zijn geweest dat het contract ook nog zes keer 1 down ging. Maar West kan met de ruiten in de fout gaan. Stel Oost maakt ♥AH in de eerste twee slagen. Als Oost dan klaveren speelt kan leider Zuid met enig geluk en met de Chinese snit 10 slagen achter elkaar pakken. Hij komt dan terug met ♦B en dan moet West ♦V zetten en dan maakt hij altijd de ♦V of de ♦T. Mogelijk is (slechts) in twee gevallen niet de ♦V gezet en dan wordt zij eruit gesneden en maken NZ per saldo 2 azen, 3 hartenslagen en 5 ruitenslagen. Dit is een spelfiguur die wel de “Chinese snit” wordt genoemd. De figuur is een stuk ingewikkelder als ♦T en ♦V niet in één hand zitten. Zie ook de volgende rubriek over het jeugdwereldkampioenschap van 1987 toen Enri Leufkens een onmaakbaar klein slem toch maakte met de Chinese snit.

 

Het boek 'De bridgerubrieken van André Boekhorst (2)', door Piet Verreck en Bram Doeves, € 12,50, plus eventuele portokosten bij verzending buiten Zoetermeer, te bestellen bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.



Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)Bram Doeves

 U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

-advertenties-

-goede doel-