BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week een bridgecolumn over de oefenclub die op bezoek gaat bij Sweet Lake Bridgers.

In Zoetermeer is de Oefenclub een prima instituut om beginnende bridgers voor te bereiden op de overstap naar één van de BPZ-bridgeclubs in Zoetermeer. Eind mei werd een aantal bezoeken geprogrammeerd van leden van de A-lijn van de Oefenclub aan de bridgeclubs van 2B-Home. Op 28 mei brachten maar liefst 7 bridgeparen van de A-lijn Oefenclub een bezoek aan de Sweet Lake Bridgers voor een interessante en heel gezellige bridge-avond. De bezoekers deden het lang niet slecht en eindigden op de plaatsen 2, 6, 18, 23, 25, 27 en 32 (laatst). Op de eerste zes plaatsen van de topintegraal eindigden: 1. Wilma Ruigrok & Jilles Kooij (68,61%) 2. Bram Doeves & Bas Wesselink (64,17%) 2. Marianne Janssen & Elly Stevens (64,17%) 4. Marien Frijma & Tom Oosterhoff (61,94%) 5. Trees van Kan & Ingrid Pereira (55,97%) 6. Gerda Kalsbeek & Ivy George (55,83%) en 6. Hannie Smits & Dick Smits (55,83%). Bram Doeves & Bas Wesselink scoorden een fraaie 100% op spel 2 door een 3SA-contract down te spelen.

Spel 2. Oost/NZ Biedverloop 5-kaart hoog bij Prof Jack
sweet Lake 1 sweet lake 2

 

Met 1SA wordt per kleur minimaal een tweekaart aangegeven, dus ziet Noord dat er een schoppenfit is en dan geeft Jack de voorkeur aan 4 schoppen boven 3SA, zie ook het afspel hierna.

Bij 1 schoppen zou het Jack-systeem (computerprogramma) een sprongbod doen, maar het Berry-Flits-systeem doet geen sprong bij een nieuwe kleur, pas bij een steunbieding en bij SA moet de kracht worden getoond. Openaar Zuid geeft in dat systeem met 1SA gewone openingskracht aan (11-14 pt) en Noord toont de kracht om een schoppenmanche te bieden of 3SA (ook 11-14 pt). Slechts aan twee tafels werd op 3SA uitgekomen (aan één tafel met een overslag gemaakt en aan de andere tafel één down), aan de andere tafels was 4 schoppen veelal het eindcontract, en dat leverde in de helft van die gevallen ook nog een overslag op.

Afspel. Aan ‘onze’ tafel werd 3SA gespeeld en kwam West op met ♦A. Het is een vierkaart en bovendien is er te zien wat er bij Noord ligt, normaliter zet West met ruiten voort, maar het beviel West allerminst wat hij op tafel zag liggen, en hij besloot over te stappen op de harten. Dat bleek een schot in de roos, OW kwamen uit op drie hartenslagen, en maakten ook de twee azen: en dat was één down. Toch hadden NZ het contract vanaf de derde slag kunnen maken. Na ♥A waren er 6 schoppenslagen en twee ruitenslagen op rij voor het oprapen, is negen slagen. Vermoedelijk werd het nemen van een risico op een overslag NZ fataal of was het toch de druk dat de harten niet goed zaten… In ieder geval blijft het ook met 25 punten bij 3SA goed oppassen dat de tegenstander niet zijn kleur ontwikkelen kan! En bij open kaart is 3SA al helemaal niet te maken. Harten is dan de goede uitkomst en de twee azen van OW zijn dan vervolgens de onvermijdbare entrees voor 5 slagen!

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)Bram Doeves

 

-advertenties-

-goede doel-