Malmö

Yara van Kerkhof, Freek van der Wart en Sanne van Kerkhof

Tijdens de tweede reeks wedstrijden van het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) shorttrack in het Russische Kolomna werd om het definitieve aantal startbewijzen voor de Olympische Spelen in Sochi geraced. De mooie resultaten in Turijn, het weekend ervoor konden nu verzilverd worden. En dat is gebeurd! De Nederlandse dames, met de Zoetermeerse Sanne en Yara van Kerkhof in het relayteam, moesten zich ten koste van Duitsland in de halve finale rijden. En dat deden ze overtuigend. Lange tijd konden ze het wereldtopper Italië knap lastig maken. In de halve finale liep het team echter tegen een penalty aan. Maar de achtste plaats op dit OKT stond kwalificatie voor Sochi echter niet meer in de weg. De dames staan nu vijfde in de stand om de Worldcups.

Bij de heren was Freek van der Wart de Zoetermeerse vertegenwoordiger in het relayteam. De heren bereikten de A-finale. Daarin lagen ze in een spectaculaire race tot in de laatste bocht op kop. Door een val van Sjinkie Knegt viel het team ook van het podium. Freek moest met een ondankbare vierde plaats genoegen nemen. In het Worldcupklassement staan ook de heren nu vijfde.

Op de individuele afstanden was het zaak startplaatsen voor Nederland te verdienen. Yara reed ook in Kolomna een indrukwekkend toernooi. Met een zeventiende plaats op de 500 meter en een zesde op de 1000 meter wist zij zich op beide afstanden te kwalificeren. Op de 1000 meter verbeterde Yara bovendien haar persoonlijk- en clubrecord naar 1.29,622. Slechts 0,15 seconde boven het Nederlands record van Jorien ter Mors. Freek reed in Kolomna een ongelukkig toernooi. Met een 21e plaats op de 500 meter verzekerde hij zich op die afstand voor Sochi. Maar op de 1500 meter lukte dat helaas niet. Freek komt in Sochi op de 500 meter en de relay uit. Freek en Yara gaan in Sochi hun Olympische debuut beleven. Voor Sanne wordt het na Vancouver haar tweede Olympisch ervaring! Voor Koen Hakkenberg, die in Sochi niet op het ijs kwam, worden het spannende weken. Koen zal zich proberen te kwalificeren als reserve voor het Nederlandse relayteam. Mocht dat lukken dan gaan maar liefst vier Zoetermeerse shorttrackers de Nederlandse eer in Rusland hoog houden.

-advertenties-

-goede doel-