20131110-5495

Robine Neijssel in actie tijdens de wedstrijd

Sporthal de Driesprong werd op zondag 10 november bevolkt door iaidoka, die met grote discipline en concentratie hun oefeningen uitvoerden. Op deze wedstrijd geen geschreeuw van deelnemers, fluitjes van juryleden of toejuichingen van het publiek, het iaido, de kunst van het Japanse zwaardtrekken, is een concentratiesport.

20131110-5561Ook de zesde editie van het toernooi, georganiseerd door budovereniging Tomo no kai uit Zoetermeer, was gericht op de beginners in de iaido sport. ‘Mudan’ betekent dan ook: nog geen dan graad (vergelijkbaar met zwarte band). Op het mudan toernooi kunnen beginnende iaidoka wedstrijdervaring opdoen, en dat geldt ook voor de juryleden. Voorafgaand aan de wedstrijden wordt eerst door de juryleden geoefend in het beoordelen van de deelnemers. Tijdens het juryseminar leren zij waar op te letten bij de beoordeling, techniek staat hierbij altijd voorop. Een hele harde slag met het zwaard mag er dan spectaculair uitzien, als de slag technisch niet goed is zal deze niet hoog beoordeeld worden.

Na de lunch brengen de juryleden het geleerde meteen in de praktijk bij de wedstrijden. De deelnemers lopen naast elkaar hun vaste vorm, wat bestaat uit het trekken van het zwaard, het maken van enkele slagen of afweringen, en het weer opbergen van het zwaard in de schede. De beide deelnemers blijven dan naast elkaar staan wachten tot de jury de vlaggetjes opsteekt om een winnaar aan te wijzen.

DSC 2740-X2 DSC 2806-X2
Foto's: Gerard van Warmerdam

Robine Neijssel, een jonge iaidoleerlinge van Tomo no kai, wist zich met haar 15 jaar goed staande te houden in het toernooi met veelal volwassen deelnemers. In de individuele poule verzamelde zij voldoende punten voor de 3e plaats, maar ook in de wedstrijden per kata liet de Zoetermeerse zien over talent te beschikken. “Robine heeft een mooie houding en een goede techniek in het iaido”, aldus hoofdjury Aad van Wijngaarden, “teveel kracht is soms eerder een nadeel dan een voordeel! Bij een goede techniek is veel kracht niet nodig, maar maakt het zwaard de juiste snijdende beweging.”

Uiteindelijk mocht Robine bij de prijsuitreiking vier maal een prijs komen ophalen, naast de derde plaats individueel twee derde en een tweede plaats voor de ippon shobu poules. De individuele poules werden gewonnen door Sjaak van den Bos (Iaidoclub Kodokan Rotterdam) en Jeroen Kanters (Iaidoclub Marobashikai).

 

Meer foto's op:

Gerard van Warmerdam: vwarmerdam.smugmug.com/Sport-2013/IAIDO-Clubtoernooi-2013

Budovereniging Tomo no kai: www.tomonokai.nl

-advertenties-

-goede doel-