Freek van der Wart en Yara vanKerkhof EK 2015 IMG 8406Afgelopen weekend werd in Dordrecht het Europees Kampioenschap shorttrack verreden. Onder overweldigende publieke belangstelling streden ook twee Zoetermeerders mee voor de prijzen. Freek van der Wart en Yara van Kerkhof wilden voor hun thuispubliek spectaculaire races rijden en medailles veroveren. En die doelstelling hebben zij beiden gehaald. Freek streed tot in de afsluitende 3000 meter mee voor de podiumplaatsen. Met een prachtige tweede plaats op de 1000 meter en een vierde plaats op de 500 meter behoorde een medaille in het eindklassement nog tot de mogelijkheden. Uiteindelijk werd Freek knap vijfde. En hij had bovendien weer het gevoel helemaal aan de top te zijn. Dat belooft nog wat voor de komende Worldcups en het Wereldkampioenschap in Moskou in maart.

Yara heeft helaas het eerste gedeelte van het seizoen geblesseerd aan zich voorbij laten gaan. Voor haar kwamen deze kampioenschappen nog te snel. Maar Yara kon met de dag haar stijgende vorm tonen. Op de 1000 meter kwam zij slechts 0,07 seconde tekort voor een finaleplaats. In het eindklassement reikte Yara tot de twaalfde plaats. Daarmee verzekerde zij Nederland van een derde startplaats op het volgende Europees kampioenschap.

Zowel Freek als Yara kwamen natuurlijk ook nog op het afsluitende spektakelstuk, de relay uit. Freek was er met zijn teamgenoten op gebrand de Europese titel op de Russen te heroveren. In een bloedstollende finale bleken de zowel de Russen als de Hongaren iets te sterk. Er restte voor Freek en teamgenoten de bronzen medaille. Voor Yara was de relay-finale een bijzondere. Na vier opeenvolgende jaren het kampioenschap met haar zus Sanne veroverd te hebben, moest nu een totaal nieuw en jong team die taak op zich nemen. De sterke Russen waren niet te verslaan, maar met ruime voorsprong op Hongarije en aartsrivaal Italiƫ veroverden Yara en haar teamgenoten de zilveren medaille. Een prestatie waar zij terecht heel blij mee was. Met zilver en brons voor Freek en zilver voor Yara konden beide shorttrackers van de IJsvereniging Zoetermeer het enthousiaste thuispubliek verwennen. Over twee weken staan Freek en Yara aan de start bij Worldcup 5 in Dresden.