FOTO - Hijs - PantersEen ijshockeywedstrijd in Nederland waarbij alle kaarten uitverkocht zijn? Dat komt niet vaak voor. Zeker niet als het een eerste divisie wedstrijd betreft. Toch gebeurde dat met de wedstrijd HIJS Hokij tegen de Hotwings Panters. IJscentrum De Uithof met 3000 zitplaatsen was zo goed als volledig gevuld met toeschouwers. De thuisclub had er dan ook van alles aan gedaan om de ‘Derby van het Westen’ tot een groot succes te maken. Dat is ook zeker gelukt: Voor het publiek en voor… HIJS Hokij, die met 7-4 wonnen van de Zoetermeer Panters.

De bezoekers uit Zoetermeer gingen uitstekend van start. Na goed twee minuten was het Rocco van Hoorn die de puck langs HIJS goalie Claudia van Leeuwen wist te werken. Het antwoord van de Hagenaars kwam niet veel later toen Alan van Bentem de gelijkmaker op het scorebord bracht. De thuisploeg had hiermee de smaak te pakken gekregen want in de volgende tien minuten waren het respectievelijk Joey Verreijen, Andri Salomanson en Stace van Bentem die Panters goalie Jan Willem Groenheijde wisten te verschalken, voordat Jason Boereboom in de zeventiende minuut voor de 4-2 wist te zorgen.

De voorsprong van HIJS werd in de vijfde minuut van de tweede periode tot een gereduceerd door een fraaie treffer van aanvoerder Pascal van den Velde. Helaas voor de ploeg van coach Marc van den Elskamp waren de volgende twee treffers van Haagse makelij; Johan Rurup en Stace van Bentem zorgden voor de 5-3 en 6-3. Toch was de strijd nog niet gestreden want oud-international Joy Turpijn werkte de puck in het Haagse doel voor de 6-4. Het laatste part liet zich vooral kenmerken door heel veel fysieke strijd tussen beide teams waarbij een aantal spelers aan de kant van Hijs Hokij en Zoetermeer Panters vroegtijdig de kleedkamer moesten opzoeken. De laatste score van de wedstrijd was wederom een goal van Alan van Bentem, die evenals zijn broer Stace , tweemaal het net wist te vinden. Hij bracht de eindstand op 7-4.

Hotwings Panters zijn na dit verlies nog wel lijstaanvoerder in de eerste divisie, maar wel met de kanttekening dat HIJS Hokij op slechts een punt volgt met twee wedstrijden minder gespeeld. Toch blijft het spannend in de strijd om de eerste plaats. Terwijl HIJS Hokij komende zaterdag op bezoek gaat bij het toekomstteam van UNIS Flyers uit Heerenveen staat voor de Panters dan een thuiswedstrijd tegen het Groningse Gijs Bears op het programma. De wedstrijd in de Silverdome begint zoals gewoonlijk om 20.00 uur.

Tekst: Michel Streur