yvz-Dames relay met Sanne links en Yara rechts van Kerkhof

Het Nederlandse dames relay team met Sanne en Yara van Kerkhof

 

Worldcup Goud voor Sanne en Yara, Zilver voor Freek van YVZ

yvz-Freek-van-der-Wart
Freek van der Wart
In het Duitse Dresden werd afgelopen weekend de finale van het Worldcup-circuit verreden. Europees kampioen Freek van der Wart wilde deze Worldcup het podium op de 500- of 1000 meter halen en na drie keer zilver de gouden medaille met de relayheren voor zich opeisen. Voor Sanne en Yara van Kerkhof lag het hoofddoel bij het bereiken van de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap in maart in Hongarije. Rosalie Huisman wilde de lessen van haar eerste Worldcup in Sotsji gaan toepassen.

Freek reed op zijn 500- en 1000 meter zeer sterke races. Op beide afstanden bereikte hij de halve finales. Daar moest hij nu nog het onderspit delven tegen zijn Canadese en Koreaanse tegenstanders. Freek werd knap 6e (500 meter) en 7e (1000 meter). In de relay-finale werd nu wel met de Russen afgerekend. Maar dit keer konden de Koreanen wegrijden toen de vallende Chinezen de Nederlanders hinderden. Voor de vierde achtereenvolgende keer zilver voor de heren. Ook in het eindklassement bereikten de heren de tweede plaats.

Yara van Kerkhof heeft haar topvorm te pakken. Op de 500 meter in de heats verbeterde zij zelfs even het Nederlands record tot 43,895. Zij mocht daar maar vijf minuten van genieten want Jorien ter Mors dook daar ’n aantal ritten later net onder. Ook Sanne van Kerkhof reed op haar 500 meters sterke races. Zij bleef net boven haar persoonlijke records. In het klassement bereikten zij respectievelijk de 19e en 22e plaats. Maar het ging in Dresden om de relay. Het Nederlandse team moest een grote puntenachterstand op de Verenigde Staten goedmaken om plaatsing voor het WK te bereiken. En het zat niet tegen. In de halve finales deden de Amerikanen zichzelf de das om door twee valse starts te maken. De Russen werden verslagen. In de finale tegen de drie sterkste landen ter wereld (Korea, China en Canada) moest het team natuurlijk een achterstand toestaan. Maar waar drie sterke landen op het scherpst van de snede strijden kunnen ook slachtoffers vallen. En dat gebeurde. Korea werd gediskwalificeerd en China reed Canada onderuit. En zo konden de Nederlandse dames als eerste de finish passeren. Hun eerste gouden Worldcup-medaille en plaatsing voor het WK waren ’n feit!

yvz-Rosalie-Huisman
Rosalie Huisman

Rosalie Huisman liet in haar races zien snel te leren. Met haar 24e en 28e plaats op de 1500 meters liet zij gerenommeerde tegenstanders achter zich. Rosalie bereikte steeds de finales van de herkansingsrondes! Een geslaagd debuut bij haar eerste twee Worldcups.

Over een kleine 2 weken gaan de shorttrackers op trainingskamp naar Turkije en van daaruit door naar Debrecen in Hongarije, waar van 8-10 maart het WK Shorttrack wordt gehouden.

 

Peter van der Wart

 

Lees meer sportnieuws

Zie ons overzicht sportaanbieders

Alle sportcursussen op een rij

-advertenties-

-goede doel-