raceverslag

Woensdagavond was het weer spannend bij Attractiecentrum Zoetermeer. Achtentwintig ervaren coureurs, tussen de 7 en 16 jaar oud, namen het in verschillende races tegen elkaar op.

De 14 junioren beginnen met een kwalificatie van 7 minuten, waarin de coureurs een snelle ronde neerzetten. De snelle rondes bepalen dan de startvolgorde van de eerste van twee manches van 15 minuten die hierna volgen. Hierin wordt gestreden om een positie, waaraan punten zijn gekoppeld. De punten van beide manches samen bepalen de uiteindelijke eindstand en winnaar.

De spanning is bij de start van de gezichten af te lezen, zowel bij de coureurs als bij de ouders langs de baan. Tijdens de 7 minuten kwalificatie zoekt iedereen naar een vrije ronde. De 7 minuten zijn kort maar het is het heel spannend en de verschillen zijn erg klein. Uiteindelijk is de poleposition voor Diego Ramdhani, met vlak achter hem Sem Petit op 2 en Dylan Mul op 3.

De coureurs houden hun hoofd koel en gaan bij de eerste manche goed van start… Direct na de start slaat Diego een gaatje. Sem en Dylan gaan een heftige strijd met elkaar aan. Daarachter vechten Bob Ketelaar, Ian Lepelaar, Jeffrey Balk en Kaja Havelaar om plaats vier. Ze geven geen centimeter toe, maar de strijd is sportief. Halverwege de race weet Dylan Sem in te halen. Hij probeert het gaatje naar Diego nog te dichten, maar het gat is te groot en de tijd te kort. Diego wint de eerste manche.

De start van de tweede manche gaat weer soepel, maar het is duidelijk dat het een spannende manche gaat worden. De strijd barst direct los. Diego slaat wederom een klein gaatje op plek 1, maar Dylan blijft in de buurt op 2. Dan is daar de finish vlag en komt wederom Diego als eerste over de streep. De eindstand is Diego op 1, Dylan op 2, Ian op 3 en net buiten het podium Bob op 4.

Dan is het de beurt aan de meer ervaren rijders in de tweede Sprint-race van de avond. Deze groep staat altijd garant voor een heftige, mooie strijd. Net als in de eerste Sprint-race staan er 14 rijders aan de start. De verschillen tussen de coureurs zijn nog kleiner, waardoor het nog spannender is voor de coureurs en toeschouwers. Deze coureurs zijn vanavond in twee divisies ingedeeld, bepaald op basis van leeftijd en ervaring.

Steve de Vries (divisie 1) verovert poleposition, met achter hem Jordy van der Eijk (divisie 2) op slechts 4 duizendste van een seconde! Duncan Hofland weet een derde tijd te rijden. Vlak daarachter zijn het Max Ketelaar en Justin Punt op 4 en 5.

De start van de eerste manche gaat vlekkeloos. Een hevige strijd barst ook in deze groep direct los. De spanning is om te snijden. Steve slaat in de eerste rondes een heel klein gaatje, maar dit wordt al snel gedicht door Jordy. Steve mag de hele race geen fouten maken en heeft al zijn ervaring nodig om Jordy achter zich te houden. Jordy probeert alles, maar komt er niet voorbij. Achter de twee koplopers rijdt Duncan op de derde plek. Hij doet er alles aan om het groepje achter hem, voor te blijven. In dit groepje wordt er gestreden om plek 4 door Max, Justin, Juliette Geerlofs en Kimberley van Drunick. Bas Dille kan net niet de aansluiting houden op plek 8, maar weet wel Michael van Schie en Nick Zierikzee voor te blijven, die samen strijden om plek 9. Hierachter strijden Mike Dijkshoorn, Marnix de Wit, Nigel Ravesloot en Timo Kanaar om de laatste plekjes.  

Na 15 minuten hevige strijd, is het Steve die de eerste manche wint. Nog steeds vlak achter hem Jordy. Duncan weet zijn derde plek veilig te stellen en Max en Justin volgen op  4 en 5.

De start van de tweede manche is wat rommeliger achterin het veld en wat rijders wisselen van plek. Voorin is Steve als eerste weg, maar Jordy zet gelijk druk. Deze keer kunnen Duncan, Max, Justin, Juliette en Kim ook het tempo vooraan bijhouden. Er ontstaat een kopgroep van 7 coureurs, die tot het einde van de manche zou duren. Bas heeft deze keer een heftige strijd met Michael om plek 8. Daarachter wordt er ook gevochten om elke plek.

Dan komt Steve net niet goed de bocht uit en Jordy ziet zijn kans om in te halen en dat lukt. Jordy lijkt de rondes daarna heel even weg te kunnen lopen en voor de overwinning te gaan. Steve weet echter aan te haken, met in zijn kielzog Duncan en de rest. Steve zet alles op alles om de overwinning niet te laten schieten. Niet lang voor het einde geeft Jordy in een bochtencombinatie iets te veel ruimte. Steve pakt op schitterende wijze de eerste plek weer over en geeft dit niet meer weg tot het einde. Steve wint zo de tweede manche en daarmee ook de eindzege. Jordy wordt tweede algemeen en pakt de eerste plek in divisie 2. Duncan wordt derde algemeen en tweede in divisie 2. Max en Justin maken het podium compleet in divisie 1. Bas Dille eindigt derde in divisie 2. 

Wil je ook deelnemen aan een race? Alle coureurs hebben eerst een introductiecursus en race-lessen gevolgd bij Attractiecentrum Zoetermeer. Na het behalen van een race-certificaat kun je iedere laatste woensdag van de maand meedoen met een race bij Attractiecentrum Zoetermeer. Meer info; www.kartcursus.nl

-advertenties-

-goede doel-