De SP heeft een ‘Aanvalsplan armoede’ gemaakt om de armoede in Zoetermeer terug te dringen. Zij willen acht nieuwe regelingen invoeren, zodat de minima meer lucht krijgt. Het plan zou rond de 3 miljoen extra gaan kosten. Op 6 juni werd dit voorstel in de commissie Samenleving besproken. Al snel bleek dat er weinig kans is dat het plan wordt aangenomen door de Raad.

eurosDe SP diende het initiatiefvoorstel in omdat zij de armoede in onze stad te lijf wil gaan. In hun plan stelt de SP dat Zoetermeer miljoenen over heeft en dat dit geld voor een gedeelte ten goede moet komen aan de minima. Zij wil dit doen door een kortingskaart voor het openbaar vervoer, een vergoeding voor de aanschaf van witgoed en een kledingregeling, waarbij mensen die het niet breed hebben, een vergoeding krijgen om kleding aan te schaffen. De SP wil wel de inkomensgrenzen ophogen om er voor te zorgen dat de groep mensen die hiervoor in aanmerking komen, beperkt blijft. Vele organisaties steunen dit voorstel, waaronder Schuldhulpmaatje, Voedselbank, Piëzo en MIM.

Waardering

In de vergadering was vanuit de commissie waardering voor het SP initiatief. Bestrijding van armoede vinden vrijwel alle partijen van groot belang. Toch zetten veel commissieleden vraagtekens bij de financiële dekking van het aanvalsplan van de SP. De SP vindt dat niet haar taak en zegt dat het college de financiering van 3 miljoen euro maar voor elkaar moet krijgen.

Breder

Veel commissieleden vonden ook dat armoede breder moet worden bekeken; niet alleen vanuit bescherming van de minima, maar ook preventie en het 'uit de armoede komen', zou aan bod moeten komen. De optie om met een glijdende schaal te gaan werken werd positief ontvangen. Op dit moment is het zo dat iemand die nu net onder het inkomensminimum zit alles krijgt en iemand die er een beetje boven zit niks. De glijdende schaal moet dat voorkomen. Zoetermeer zou de eerste stad zijn die met een glijdende schaal gaat werken. Dat betekent ook dat er niet kan worden gekeken of dit plan in praktijk werkt.  

College

Het college van B&W heeft grote twijfels over het aanvalsplan. "Wij zijn het met de intentie van het voorstel eens om Zoetermeerders te ondersteunen die het nodig hebben, maar vinden het onwenselijk om per 2018 alle genoemde inkomensondersteunende maatregelen op te hogen naar 130% van de bijstandsnorm. Dit brengt een grote armoedeval teweeg op het moment dat iemand gaat werken en meer dan 130% van de bijstandsnorm gaat verdienen. Dan valt alle ondersteuning weg. Een bijkomend nadeel is dat mensen met een laag inkomen mogelijk niet gestimuleerd worden om meer te gaan werken, omdat ze een groot financieel nadeel ondervinden zodra ze boven die 130% van de bijstandsnorm uit komen," aldus het college. "Wij kiezen niet voor een oplossing in de regelgeving, maar voor het voorop stellen van maatwerk. Hierbij wordt gekeken naar wat past bij de behoeften, mogelijkheden en omstandigheden van de burger.  

Niet aangenomen

Het ziet er naar uit dat het Aanvalsplan armoede niet zal worden aangenomen door de gemeenteraad. Maar of dat ook echt zo is zal blijken tijdens de raadsvergadering van 3 juli. De SP zal hoogstwaarschijnlijk dan met een motie komen waarin ze het college de opdracht geeft het idee van de glijdende schaal verder uit te werken.

 

 

-advertenties-

-goede doel-