Kasper Kardolus 24-09-2014 Rob Verbunt MG 9922Zoetermeerder Kasper Kardolus is een icoon van de schermsport. Zijn schermvereniging Zaal Kardolus bestaat 50 jaar en heeft vele kampioenen voortgebracht. Nog steeds treffen beginnende schermers en (voormalig) kampioenen elkaar wekelijks aan het Speulderbos. Op 25 oktober vierden zij daar het gouden jubileum.

 

Zaal Kardolus 24-09-2014 Rob Verbunt MG 9910Schermvereniging Zaal Kardolus zag in 1969 in Benthuizen het licht. In de oude gymzaal aan de Dorpsstraat en later in De Tas, werden schermlessen gegeven door maître Kardolus. Eind 1976 was de nieuw gebouwde, eigen locatie aan het Speulderbos in Zoetermeer klaar. Tot op heden heeft de vereniging hier haar onderkomen.


Al snel deden leerlingen van Zaal Kardolus mee aan nationale en internationale (jeugd)wedstrijden. De maître begeleidde zijn leerlingen dan persoonlijk naar de wedstrijden en zorgde ook voor het vervoer naar Frankrijk, Duitsland en zelfs Hongarije. Maar liefst 120 maal belandden leerlingen op het erepodium. Bijvoorbeeld Marian Rensink en Jeannette Groen (beiden uit Benthuizen), Pernette Osinga, Sonja Tol, Indra Angad Gauer en Stephane Ganeff. En niet te vergeten de kinderen Kardolus: ook Oscar, Olaf, Arwin en Yvette behaalden vele medailles. Allen zijn (vaak meermaals) Nederlands kampioen geweest. Niet zo vreemd, want ook moeder Gerda Rolving, was een goed schermer. Ook de jongste generatie beschikt over schermtalent. Kleindochter Kelly Boone schermt op hoog niveau. Aan 5 Olympische Spelen deden leerlingen van Kardolus mee.

Maïtre Kasper Kardolus (1937) groeide thuis op met de schermsport. Al jong oefende hij met zijn moeder in de keuken. Vanaf zijn twaalfde mocht hij met vader mee naar schermclub ‘De Vrije Wapenbroeders’ in Den Haag. Privé-lessen volgden en in 1952 deed hij voor het eerst mee aan een Wereldjeugdkampioenschap in Parijs. Later werd Kardolus vijf maal Nederlands Kampioen.

Zaal Kardolus Rob Verbunt 27-09-14  MG 9955Ook buiten de schermvereniging was Kardolus actief. Van 1984 tot 2002 was hij schermdocent aan de Universiteit van Leiden. Ook gaf hij schermlessen op een aantal Zoetermeerse middelbare scholen. Om acteurs te trainen in levensecht schermen, werd hij ingehuurd door toneelgezelschappen als de Haagse Komedie, Het Nationaal Toneel en Toneelgroep de Appel. In 1989 bracht hij een scherminstructieboek uit, dat nog steeds in alle Nederlandse bibliotheken te vinden is: ‘Schermen, een kunst in de sport’.


Met zoveel verdienste voor de sport konden onderscheidingen niet uitblijven. In 1995 werden Kardolus en zijn vrouw benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. En in 2007 ontving hij van de internationale schermbond een gouden medaille met daarbij de titel: Honoré d’or de la FIE. Daarmee was hij de eerste Nederlander aan wie deze onderscheiding werd verleend.

 

Foto's: Rob Verbunt

Lees ook ons interview met Maïtre Kardolus bij het 45 jaar bestaan: maitre-Kasper-Kardolus

-advertenties-

-goede doel-