Zeezeilster Rosalin Kuiper is 26 februari met haar team Malizia en de Seaexplorer gestart aan de 3e etappe van The Ocean Race. Het is de langste etappe in de vijftigjarige historie van The Ocean Race, van Kaapstad naar Itajai in Brazilie. Hoe staat ze er momenteel voor? Een update.

Rosalin op boat2 copy

 

Het is de etappe waar Rosie (voor haar medezeilers) het meest naar heeft uitgekeken. Een etappe met een afstand van maar liefst 12,750 zeemijl, (23.000 kilometer) van Kaapstad via Australië naar Brazilië. Zo’n 30 tot 40 dagen non-stop op de Zuidelijke Oceaan met koud en slecht weer en golven tot soms wel twintig meter hoog, maar ook af en toe windstilte. De schatting is dat het deelnemersveld ongeveer een maand over deze etappe zal doen.

Moeizaam uit de startblokken maar nu op topsnelheid

gradenRosalin en haar team had aanvankelijk veel materiaalpech in het eerste deel van deze etappe. Een mastbreuk, het grootzeil in het water en zelfs de 'foils' waar een visnet omzat, leverde veel tijdverlies op. Door echter een goede koerskeuze is team Malizia er toch in geslaagd om veel tijd goed te maken en zelfs eventjes de koppositie in te nemen. Ze varen zelfs zo hard dat ze iedere dag de klok vijftig minuten vooruit moeten zetten. Binnen een paar dagen passeert de boot de 180 graden westerlengte meridiaan: de internationale datumgrens. Dan wordt het nog bizarder. Dan moeten ze de klok achteruit zetten, zo ver zelfs dat ze twee keer dezelfde dag hebben.

Hoe dichter bij de Zuidpool hoe sterker de wind

De Seaexplorer vaart momenteel op de 51ste breedtegraad.  Zuidelijker mag niet in verband met ijsberggevaar. Het team is net weer het laatste stukje land  gepasseerd, namelijk de Auckland-eilanden. Een eilandengroep die zo’n 500 kilometer onder Nieuw-Zeeland ligt. Om hen heen alleen water en grijze lucht. De eerste keer dat het team weer land ziet is Kaap Hoorn. De o zo beruchte Kaap Hoorn, waar het als je pech hebt enorm kan spoken, maar wat tegelijkertijd ook altijd weer een hoogtepunt is in de carrière van een zeezeiler

route Rosalin Kuiper copy copy 

 

 

Point Nemo de meest afgelegen plek op aarde

Rosie in mastWaarom is dit zo’n spectaculaire etappe? Omdat er op de Zuidelijke Oceaan enorme snelheden kunnen worden behaald en er 24/7 gevaar dreigt. De boten krijgen te maken met de ‘Roaring Forties’ en ‘Furious Fifties’, refererend aan de breedtegraden op het zuidelijk halfrond. Dit is het gebied waar het vrijwel altijd stormt en waar ijsbergen ronddrijven. Ook vind je hier Point Nemo, dat op 1670 mijl van het dichtstbijzijnde stuk land ligt en officieel de meest afgelegen plek op aarde is. Krijgen ze daar pech met de boot dan hoeven ze niet op hulp te rekenen, daar vliegtuigen en boten daar niet kunnen komen. De enige die kunnen helpen zijn de tegenstanders in de race. Maar die moeten wel snel zijn, want lig je in het water dan ben je binnen een paar minuten onderkoeld en is het klaar! Vandaar dat Rosalin als het wat windstil is door haar teamgenoten de grote mast in wordt gehesen om een materiaalinspectie uit te voeren en om te zien of de reparaties die ze aan de mast hebben uitgevoerd, nog solide zijn. Voorwaar geen lolletje.

Puntentelling

Gezien de zwaarte van deze etappe heeft de organisatie besloten om aan deze 3e etappe een dubbel aantal punten toe te kennen. De eerste set punten werd toegekend voor de volgorde waarin de boten lengtegraad 166° 25' oost passeerden (dicht bij het westelijke puntje van Nieuw-Zeeland) en de tweede set voor de finishvolgorde in Itaja in Brazilië. Over de race tot nu toe is Rosalin en haar team tevreden. Nadat ze veel verloren tijd hadden goedgemaakt, kwam de boot toch nog als tweede over deze eerste 'denkbeeldige finishlijn'.

Kaap Hoorn

Nu dus op weg naar Kaap Hoorn, de gevaarlijk zuidpunt van Zuid-Amerika, waarna een noordelijke koers ingeslagen wordt langs de Argentijnse en Braziliaanse kust voor het laatste stuk naar Itaja. De afgelopen dagen was het even windstil zodat het veld van de boten weer wat in elkaar is geschoven en bijna op een lijn ligt. Rosaline ziet het als een soort herstart met nieuwe kansen.

Eerdere berichten over Rosalin:
1.
Zoetermeerse Rosalin vaart 14e 'The Ocean Race

2. Zware 2e etappe voor Rosalin in The Ocean Race

3. 3e Etappe van start voor Rosalin in The Ocean Race

-advertenties-

-goede doel-