RosalinDe tweede etappe van The Ocean Race van Kaapverdië tot Kaapstad, was een spannende. En op een afstand van 4.600 mijl werd de race alsnog in de laatste 100 mijl beslist. Er gebeurde zowel fysiek als mentaal genoeg voor de Zoetermeerse Rosalin Kuiper en haar team Malizia.

Een update. Lees ook het eerste bericht op de website van Zoetermeer Actief.

De tweede etappe van The Ocean Race was voor de IMOCA-boten een loodzware etappe. De afgelopen weken kwamen de vijf teams allerlei verschillende omstandigheden tegen in de etappe van Kaapverdië naar Kaapstad. De finish van etappe twee van The Ocean Race werd in de laatste uren pas echt beslist, sterker nog, in de laatste 25 minuten van de race.

Er gebeurde veel in deze etappe. Zo startten de boten in lichte omstandigheden en gingen al gijpend op zoek naar de plek met de14 02 230208 ANA MALIZ 141537 copy beste wind. Na drie dagen varen moesten de teams kiezen wat de beste route over de evenaar zou gaan worden. Waar Team Malizia lange tijd, als gevolg van een verkeerde keuze van het zeil, achteraan zeilde, wisten ze gaandeweg hun weg terug te vinden en kwamen ze uiteindelijk bij de leidende vloot. Vanaf hier werd het stuivertje wisselen om die eerste plek. De zeilers verkeerden op dat moment in zeer zware weersomstandigheden. Rosalin was in die periode veel zeeziek, maar vooral in de Zuidelijke Oceaan ging de Explorer van Team Malizia zo hard dat het leven aan boord er niet makkelijk op werd.

Zwaar weer

De Zoetermeerse Rosalin Kuiper berichtte op 5 februari vanaf Team Malizia dat het leven aan boord zeer intens was. Ze werd regelmatig bij windkracht 7 en 8 door de boot geslingerd en uit haar slaapplaats getrild, waardoor ze minimaal sliep. Soms sliep ze op de dertig uur maar drie uur. 14 02 230207 ANA MALIZ 7946 copyHet tactische spel wat moest worden gespeeld en het uiterste van haarzelf en de boot vragen, gaven haar kippenvel en maakten diepe emoties bij haar los.

Vlak na dat bericht van Rosalin pakte de boot net voor het eerst de leiding in de race. Hoe dichter de boten bij Kaapstad kwamen, hoe spannender het werd. Op de hekkensluiter na, waren de vier leidende boten continu aan het stuivertje wisselen om de eerste plaats. Team Malizia koos echter voor een iets zuidelijkere route, in de hoop dat ze iets langer wind konden vasthouden. Een verkeerde gok, zo bleek achteraf. De lichte windcondities op het eind maakten dat de boot weer terugviel naar de vierde plek.

 

Bijna in kaapstad copy

14 02 230126 ANA MALIZ 1005859

De komende dagen wordt er aan de IMOCA-boten gewerkt om ze klaar te maken voor de derde etappe die 26 februari begint. Dit wordt dan de langste etappe van Kaapstad naar Itajaí (Zuid-Amerika), een afstand van 12.750 mijl over de Zuidelijke Oceaan.

Foto’s: Antoine Auriol / Team Malizia

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

-advertenties-

-goede doel-