De gemeente Zoetermeer en Dunea Warmte & Koude hebben woensdag 16 juli een intentieovereenkomst ondertekend. Samen onderzoeken zij of een collectief warmte- en koudenet in de Binnenstad mogelijk is. Dit net moet duurzame verwarming en koeling bieden aan nieuwe én bestaande gebouwen.
Wethouder Bouke Velzen en directeur Wim Drossaert van Dunea Warmte & Koude zetten hun handtekening onder het plan. Het doel is om te kijken of een gezamenlijk warmtebedrijf haalbaar is. Zo kunnen de aanleg en het gebruik van duurzame bronnen beter worden afgestemd.
De gemeente wil in 2040 aardgasvrij zijn. In de Binnenstad komen er 3.000 nieuwe woningen bij. Die moeten duurzaam verwarmd worden. Ook bestaande gebouwen, zoals kantoren en appartementen, hebben een alternatief nodig voor aardgas.
Minder druk op de ondergrond
Nu kiest elk nieuwbouwproject vaak voor een eigen warmtekoudeopslag (WKO). Dat zorgt voor drukte in de ondergrond. Een collectief warmtenet kan dit oplossen. In het onderzoek wordt gekeken naar het gebruik van lokale bodemenergie (WKO) en warmte uit drinkwater (TED – aquathermie).
Wethouder Velzen: “Deze samenwerking is de start van een onderzoek of een warmte- en koudenet in de Binnenstad haalbaar is. Als dat lukt, kunnen we ook andere wijken verduurzamen. Door zelf de regie te nemen over wat er onder de grond gebeurt, houden we ruimte over voor bijvoorbeeld groen, wateropvang en bereikbaarheid. Niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst.”
Planning en vervolg
Het haalbaarheidsonderzoek wordt in januari 2026 opgeleverd. Daarna wordt bekeken of een samenwerkingsovereenkomst mogelijk is voor het oprichten van een warmtebedrijf. De gemeenteraad neemt hierover in 2026 een besluit.
Foto onderschrift v.l.n.r. Wim Drossaert (Dunea Warmte&Koude) en wethouder Bouke Velzen (energietransitie en duurzaamheid)
Foto: gem Zoetermeer
Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws